7 факта за община Тунджа, които не знаем

община Тунджа

Община Тунджа се намира в Югоизточна България и заема площ от 1 218,9 км2. По този показател тя се нарежда на едно от първите места в страната и на първо място сред петте общини в област Ямбол. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. По своята териториална конфигурация административно устройство, община Тунджа се отличава със своята уникалност. Характерно за община Тунджа е, че няма административен център.

2. На територията на общината функционират 40 читалища, 38 обществени библиотеки и 9 информационни центъра.

3. В село Кабиле се намира единствения в България запазен голям тракийски античен град – Кабиле. Прочут с богатствата и културата си, резиденция на тракийски царе, оттук е минавал и Александър Македонски.

7 факта за община Маджарово, които не знаем

4. Светилището на възвишението „Зайчи връх“ е смятано и за древна тракийска обсерватория. 21 юни е особено специален ден. На това място в деня на лятното слънцестоене, образът на богинята Кибела яхнала лъв, се огрява от особена светлина, а камъните започват да сменят цветовете си.

5. На 22 април – Международния ден на Земята, община „Тунджа” отбелязва своя празник. С решение на Общински съвет от 2005 година, 22 април е обявен и за Ден на Община Тунджа.

6. Общия брой на общините, с които граничи, е седем.

7. На територията на община Тунджа е бащината земя на гениалния американски учен от български произход, създтелят на компютъра Джон Атанасов. Неговият род води началото си от село Бояджик.

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!