7 факта за първите елитни войници в световната история, които вероятно не знаете

Разликата между държавата и империята е в това кому е лоялна армията

                                                                                                              Юлий Цезар

image0 (9K)

Автор: Стефан Пешев

Войни винаги е имало и винаги ще се водят. Наемници също….

Това е история за кръв, войни, конфликти, а също и за първите в света наемници на име Landsknecht. Прочути със своята ефективност и безпощадност днес ще научим най-интересните 7 факта за тях и каква е тяхната роля през Средновековието.

  1. Думата Landsknecht – от бирник до оръжие

    Да, през XV в така се наричат бирниците, а след което името става нарицателно за  основното оръжие в арсенала на отряда– щуката.

  1. Смъртта е моят занаят

Бургундия бързо се превръща в силен играч след идването на Максимилиан I Хабсбург. Бързо побеждава французите и през 1486 година създава първата наемническа армия Landsknecht, обучена от швейцарци, които налагат своя собствена тактика за водене на бой. Ефикасността на тази тактика води до разгром над армиите на  Карл Смели, Франция, и Фризия. Испанците толкова са впечатлени от качествата на “часовникарите”, че ги наемат при  битката в Мариняно, признавайки, че превъзхождат дори собствените им легендарни “терци” в уменията за водене на близък бой. 

   3 . Набиране и организиране на войници

Набирането на войската става чрез изпращане на писмо до полковника на подразделението. В него се упоменава размера на отделението, тяхното лично заплащане като често отрядите взимат и немски наемници, биещи се рамо до рамо с холандци и швейцарци, но след 1560 година швабите минават през “превъзпитателен” процес, за да повишат своята ефективност и дисциплинираност.

  1. Въоръжение в Landsknecht

Основното оръжие е щука, с дължина 4,2 метра, а също се използват алебарди и мечове. Основният отряд съставен от 300 войника са въоръжени с пики, докато поддържащите екипи  са разделени по равно – първия отряд от 50 души използват алебарди и двуостри мечове, а втория екип – арбалети.

  1. Брат срещу брата

През XVI в се формира ново подразделение, което обаче няма нищо общо с оригиналните си “събратя”. Това е “Черната банда”. Съставени от бивши Landsknecht, това са най-често копиеносци, служещи на херцога на Саксония. През 1514 опустошават Източна Фризия. По време на Стогодишната война между Англия и Франция, се разразява противопоставяне между британските кралства за надмощие. Тогава те застават на страната на йоркския претендент, изпратени с подкрепата на краля на Франция, събирайки бивши и настоящи “черни” и обикновени Landsknecht в една обща кампания.

  1. Личен антураж

По време на кампаниите войниците пристигат с личен обоз, водейки със себе си семействата си, лични оръженосци, дори личен лазарет, където млади момичета се грижат за раните на войниците.

  1. Началото на края

След 1560 година репутацията на армията намалява. На преден план излизат испанските Терци, но заради високата им цена продължават да се наемат швейцарски войници от отряда. Съдбата ги отвежда на  бойните полета в битките на Карл Велики, за оспорване на престола, както и в армиите на Йоан III Наварски, кампаниите на Австрия и Франция, където доказват, че все още ефективността и репутацията им са на високо ниво. Други бивши членове на подразделението заминават за  Южна Европа, в частност Холандия, където минават курсове по водене на бой в различни метеорологични условия, както и плуване.

Днес наемането на бивши членове на специалните части е обичайна практика за частните охранителни компании, а подобен тип услуги е бизнес за милиарди.

Или както казва пруския генерал Карл фон Клаузевиц: “Войната е грубо продължение на политиката”.

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!