7 факта за разходите на бизнеса, които ще ви се сторят нелогични

Икономиката, глупако! Тази фраза стана толкова популярна, че забравихме нейното първоначално значение. И не е нужно да си Бил Клинтън, за да се сетиш, че това е едно от най-важните неща. Икономиката и пак икономиката. А може би трябва да се започне от освобождаване на бизнеса от стотици наредби и разпоредби, които го тормозят:

  1. Знаете ли, че за да изпратите пари свързани с данъци заплати и осигуровки, трябва да попълните няколко платежни нареждания. С най-ниска цена по 1 лев при електронно банкиране. Тотално около 10 милиона отиват в банките, повечето от които не са български. И това е всеки месец
  2. Знаете ли, че всяка година трябва да плащате около 80 лв за да си извадите електронен подпис-в България има около 300к фирми – това прави 24 милиона годишно излязло от ръцете на бизнеса. Хората милиони привеждат по света само с пароли, но в България, за данъчна декларация, обществени поръчки и т.н. се изсква. Тук една малка част от парите остава и в български компании, които предлагат подобна услуга.
  3. Знаете ли, че всяка фирма трябва да има сключен договор с така наречената служба „Трудова медицина“, която вероятно дублира личния лекар. За нея се заплаща на брой работници. Тук от бизнеса излизат около 200 милиона годишно, но слава богу-те остават в България
  4. Знаете ли, че е задължително всяка фирма да има договор за поддръжка на касовия апарат. Отново около 200 милиона, но за щастие – отново в български ръце.
  5. Знаете ли, че на много места ви искат печат, въпреки че никъде в нашето законодалество няма такова изискване. Парите са малко и отиват в български рекламни фирми.
  6. Знаете ли че електронните документи, които трябва да попълните са написани, като се използва последния Widows и Office пакет, което принуждава бизнеса да си купува или най-малкото плаща за апгрейт на Били Гейтс, защо после бил най богатия на света. Иначе има достатъчно и достъпни програми с безплатен код, но по-лесно е да се купи накуп най-новото в администрацията. Тук разходите са около 800 млн годишно. И все при Били Гейтс
  7. Когато някой е в майчинство, здравните му осигуровки се поемат от бизнеса за годините, в които е в майчинство. А всъщност държавата се хвали, че стимулира раждаемостта. И помага. но заедно с шефа на фирмата, който в повечето случаи не е правил бебето.
(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!