7 факта за света, които вероятно не знаете

Около нас е пълно с чудеса, които откриваме всеки ден и обогатяват знанията и вътрешният ни свят. Човек има нужда да открива и изследва и да бъде постоянно в движение. Затова в следващите редове ще ви представим поредица от факти, които ще ви удивят и ще накарат мозъчните ви клетки да функционират на пълни обороти.

  1. Звуците издавани от китовете могат да бъдат използвани за картографиране на морското дъно

Учени са установили, че звукът издаван от китовете може да достигне до 1,6 км дълбочина. Това уникално умение може да бъде използвано за картографиране на морското дъно, без учените да прилагат други методи, които могат да окажат неблагоприятно въздействие върху морската флора и фауна.

image0 (9K)

 

  1. Намаляването на озоновия слоя кара цветята да променят цвета си

Нека все пак това да не притеснява любителите на ботаниката, техните цветя няма непременно да променят окраската си за една нощ. Но е факт, че промените в околната среда влияят върху всички живи същества, в т.ч и цветята.

Вредното въздействие на човека върху природата доведе до увеличаване на вредните емисии и намаляване на озоновия слой, които предпазва планетата от външни UV лъчи.

Изследване на учените от университета в Клемсън от 2020 година потвърждава тезата, че именно намаления озонов слой окозва влияние върху пигментацията на цветята.

    Заради унищожаването на цветния прашец, пчелите не могат да разчитат на цветните си възприятия и това води до липсата на опрашване на някой цветни видове цветя.

 

  1. Най-гъсто населеният остров на света е с размерите на две футболни игрища

Чудите ли се кое е най-гъсто населеното място на света? Сигурно си мислите, че е някой от най-големите европейски или американски мегаполиси. Грешите.

Добре дошли на остров Санта Круз. Разположен на архипелага Сан Бернардо, край бреговете на Колумбия, населението му от 1200 души се побира на площ колкото две футболни игрища. Това е най-гъсто население мегаполис изобщо в света. Странно нали?

Но фактите са такива. Острова обаче е изкуствено създаден, разделен на 4 основни общински района и 10 квартала.

Изненадващо, но повече от 65% от населението са младежи, живеят в свой собствен свят, а също така мислят иновативно, като разполагат със слънчеви панели на покривите на къщите си, които им осигуряват необходимото електричество.

Островът е като жив организъм, които ври и кипи от живот, тук хората не се притесняват от престъпления, децата свободно играят на улицата, докато възрастните са насядали на масите в игра на шах и табла. 

Санта Круз е един различен, шарен свят със своите цветни къщи, различна култура и заразния ентусиазъм на младите хора, които живеят свободно, без да са роби на материализма, а просто се наслаждават на живота в тази слънчева страна.

 

  1. Островът на…. кучетата

      Вероятно мнозина от вас са чували или си мечтаят да посетят Канарските острови. Чувайки името му със сигурност го свързват с канарчетата. Но тук грешите.

       Макар, че архипелагът се намира на бреговете на Северозападна Африка, той е част от Испания. Испанците му дават името Islas Canarias, което в превод от латински “Canariae Insulae” означава “Островът на кучетата”.

 

  1. Швеция разполага с най-големия брой острови в света

Страната разполага с 221 800 острова, като само 1000 от тях са обитавани, което и отрежда първо място в света по собствени острови, повече от която и да е друга страна.

  1. Най-разпространеният говорим език в света е ..Мандарин

    Ако ми попитат кой е най-разпространения език в света,  вероятно без колебания може да отговорите английски, немски или арабски. Е за последния сте близко…. Почти. Според скорошно изследване най-разпространеният език в света е мандарин. Това е официалният китайски език, говорим в Китай, Тайван, а за Сингапур е един от 4 официални езика, като се предполага, че близо 950 милиона души в света го владеят като майчин или втори език.

  1. Общият тегло на мравките по света е приблизително равен на този на хората

Населението на Земята вече приближава 8 милиарда. С интерес научихме, че броят на мравките по света е 10 квадрилиона (10 000 000 000 000 000), а ако измерим общото им тегло, то би било равно с това на хората, населяващи планетата.

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!