НАЙ-НОВИ:

7 факта за Старозагорската опера, които може би не знаете

Старозагорската опера е музикален институт с неоспорими и доказали се във времето постижения, школа за истински таланти. Ето защо е непреходна и любовта на най – ревностната й публика, старозагорската, пленена изцяло от най-могъщото и най-живото от всички изкуства – музиката. В оперният репертоар освен на класически се залага и на много нови и експериментални форми на музикалното изкуство – проекти, които се реализират с помощта на чуждите културни центрове и посолства в България.

Стара Загора е град с дълбоки музикални корени, чието начало е поставено от музикалното дружество „Кавал”.

1. На 1 юли 1925 г. е вдигната завесата на първия оперен спектакъл в Стара Загора, представлението „Гергана” от маестро Атанасов. Дело на шепа ентусиасти с възрожденски дух, начело с режисьорите Георги Бакалов и драматичната актриса Мара Шопова, майка на бъдещия голям артист на България Наум Шопов, а диригент на постановката е капелмайсторът Атанас Ковачев.

2. На 22 март 1928 г. Операта се обявява като Южнобългарска районна опера, а на 1 април 1946 г. е официално преименувана в Държавна опера Стара Загора.

3. През късната есен на 1967 г. се провежда първият музикален фестивал „Декемврийски музикални дни”, който прераства в годините във „Фестивал на оперното и балетно изкуство” – един уникален за страната ни форум, интересът към който продължава да е изключителен.

4. През 1971 г. в Стара Загора е открита тържествено новата модерна сграда на операта по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойков. Тя е истинско бижу на архитектурната мисъл, което няма равно, както в страната, така и на Балканите. Заслужена награда за града, който е дал на света оперни колоси като Христина Морфова, Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Николай Стоилов.

5. През 1991 г. сградата на операта е опожарена, но през 2010 г. тя е възкресена за нов живот благодарение на любовта на старозагорци и с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора.

6. През 2015 г. в рамките на 46 издание на ФОБИ представители на културни институции от Балканския регион създадоха Балканска оперна мрежа, имаща за цел да осигури условия за партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство, както и популяризиране на общото историческо минало и културни традиции на държавите участнички. 17 музикални театъра от страната и балканските страни и импресарии от Виена подкрепят инициативата на Държавна опера Стара Загора и Община Стара Загора. Резултат от тази инициатива са създадените коопродукции, които са важен акцент в афиша на Старозагорската опера. От 2016 г. се провежда уникалното за България събитие „Опера на стадиона“. („Аида“ 2016 г., „Кармен“ 2017 г., „Набуко“ 2018 г.) През 2016 г. Държавна опера – Стара Загора бе отличена с Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци за спектакъла „Лучия Ди Ламермур“ от Г. Донцинети, наградата „Стара Загора“ на Община Стара Загора бе връчена за същата постановка, отличена за безспорните си художествени качества, за оригинална режисура и интерпретация, красиви и силно въздействащи костюми в духа на епохата, модерна визия на сценичното и пространствено оформление, както и за великолепния солистичен състав.

7. През 2017 г. бе възстановена балетната трупа на Операта, чийто спектакъл „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски бе отличен със Специалната награда на кмета на Община Стара Загора.

 

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Коментарите са изключени.

Left Menu Icon