7 факта за таксито, които вероятно не знаете

В днешно време такситата са удобния начин да достигнем до желаната от нас дестинация на разумна цена. Защо да седим в трафика, когато шофьора винаги знае по-преки пътища? Днес ще научим поредната доза интересни факти за таксито. Затегнете колани…. Потегляме!

  1. Началото

Още преди появата на автомобилите, някъде около XVI в появява идеята за т.н “хаки”. Това е първата обществена услуга представляваща каляска теглена от кон. От 1625 година тези каляски се наемат от кръчмите в Лондон. През 1635 година принц Чарлз I издава официален закон регламентиращ конските впрягове, заради честите задръствания.  

image0 (9K)
  1. Името идва от устройство за таксуване

Подобно устройство за първи път е създадено през 1891 година в Германия от Фридрих Брун, а от 1897 година е пуснат в експлоатация напълно работещ вариант.

  1. Първите таксиджийски униформи

Въведени са в Лондон от капитан Джон Бейли през 1634 година. Той и четиримата му служители са първите използващи униформа като част от работните си задължения. Така създават повече уважение и доверие към себе си в пътниците. А освен това компанията е първата, която въвежда таксуването на километър.

  1. Първият лондонски кабриолет

От 1800 година по лондонските улици тръгва първия двуколесен кабриолет със свалящ се покрив и теглен от един кон. Този модел е по-бърз, като същевременно се намаляват и задръстванията по тесните лондонски улици.

  1. От Даймлер към първата таксиметрова компания

През 1897 година легендарния инженер и индустриалец Готлиб Даймлер, създава първото бензиново такси снабдено с апарат. След това автомобила е продаден на предприемача Фридрих Грайнер, който стартира първата автомобилна таксиметрова компания. 

  1. Между Бенц и Даймлер

Даймлер патентова марката “Мерцедес” през 1901 година, а до 1926 година вървят усилени преговори с Карл Бенц за съвместно сътрудничество. И така още същата 1926 година се заражда марката Daimler- Benz. В периода между двете световни войни мнозина таксиджии са призовани на фронта, което изправя таксиметровата индустрия пред тежки времена.

  1. Защо лондонските таксита са черни?

Няма да повярвате, но е факт. Причината лондонските таксита да бъдат боядисвани в черно е чисто ….. финансова. Така излиза по-евтино на компаниите.

(Visited 20 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!