7 факта за ул. „Княз Александър Батенберг“, които може би не знаете

Запознаваме ви с малко известни факти за улиците в Стара Загора, които може би не знаете.
Княз Александър Батенберг:
1. Алексàндър I Български (на немски: Alexander I von Battenberg; Alexander Joseph von Battenberg), известен и като Алексàндър Бàтенберг, е княз на Княжество България в периода 26 юни 1879 – 26 август 1886 година.
2. Избирането му за български владетел става по взаимно съгласие на Великите сили според Берлинския договор.
3. Княз Александър застава начело на младата българска армия в Сръбско-българската война и полага усилия да организира командването и снабдяването, да повдига духа на войниците.
4.Веднага след Съединението Русия започва кампания за отстраняването на княза. На 9 август 1886 г. група офицери и юнкери извършват военен преврат, като князът принудително е изпратен извън България по Дунава с яхтата „Александър I.
5. След безуспешен опит за помирение с руския император, на 26 август князът решава, въпреки настояването на Стамболов, армията и народа, да абдикира на 26 август 1886 г. и заминава от Лом с параход за Виена.
6. През 1890 г. майор Коста Паница предлага на Александър I да оглави евентуално подкрепяно от Русия въстание на българите в Македония и Княжеството, насочено срещу Абдул Хамид II и Фердинанд I. Александър отказва участие в авантюрата и информира Фердинанд за заговора, а той от своя страна през октомври 1891 г. му издейства пожизнена пенсия от българския държавен бюджет.
7. Княз Александър умира в Грац, Австрия, на 23 октомври 1893 г. след неуспешна операция на апендицит. Според желанието му останките му са пренесени в София на 24 ноември и са погребани с почит на 3 януари 1898 г. в Мавзолея на княз Александър I, в центъра на столицата.

Заглавната снимка е от Google Maps.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)