7 факта за Хърватия, които вероятно не знаете

Хърватия (наричана също и Хърватска) е държава в Югоизточна Европа. Граничи със Словения и Унгария на север, както и със Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора на изток. На югозапад има излаз на Адриатическо море. Населението на страната е малко над 4 080 000 души. Столицата на Хърватия е град Загреб. Хърватия е една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Страната е известна с обширното си крайбрежие и със своите исторически забележителности.

От ЗАРАТА ви представяме 7 факта за Хърватия, за които може би не сте чували:

1. Територията на Хърватия включва над 1000 острова, но само 50 от тях са населени.

2. Книгата на рекордите на Гинес ни информира, че най-малкият град в света се намира в Хърватия. Той се казва Хум и се намира на полуостров Истрия. Постоянните жители на градчето са малко над 20 души.

3. Хърватската валута се нарича куна. Това е хърватската дума за белка – малък хищник, който е ценен заради своята кожа. По време на Римската империя жителите, които са населявали територията на съвременна Хърватия, плащали данъците си на римските власти с кожи от белка.

3. Английският поет Джордж Байрон, който е живял в края на XVIII и началото на XIX век, нарича град Дубровник „перлата на Адриатика“.

4. Една от най-популярната породи кучета – далматинците, произлиза от областта Далмация в Хърватия и носи нейното име.

5. Хърватите твърдят, че вратовръзката е създадена в тяхната страна. На 18-​ти октомври в Хърватия празнуват Деня на вратовръзката.

6. В град хърватския град Пула се намира най-добре запазеният римски амфитеатър.

7. Някои епизоди от популярния телевизионин сериал „Игра на тронове“ са заснети в Хърватия.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!