7 факта за 7 паметници на измислени литературни герои

Автор: Стефан Пешев

Приказките са забавен начин за приспиване на децата след изпълнение с игри ден. Освен това са вдъхновение за много писатели. На много места по света жителите издигат различни статуи като начин да изразят почитта и уважението си към тези герои.

Днес ще посетим и научим 7 факта за някой от тези необикновени и интересни места.

  1. Питър Пан в Кенсингтън Гардън Лондон

Кой не е чувал приказката за момчето, което не иска да порасне? . Май това се отнася за всички ни. Искаме да останем все още деца и да имаме безгрижен живот. Е някой успяват да останат деца по душа. Авторката му, която живее в този район се вдъхновява от разположения наблизо парк и решава да създаде приказка за него. През 1912 година авторката се запознава с Джорд Фрамптън, който създава и първата скулптура на този малък вълшебник.

  1. Малката русалка, Копенхаген

Може да ви прозвучи странно, но статуята е най-поругавания паметник! Но спокойно. Всеки път общината успява да възстанови образа й, защото тя е символ на града. Въпреки, че това е една от главните забележителности на града, построена през 1913 г, дело на скулптура Едвард Ериксен. Ханс Кристиян Андерсен създава първообраза й в едноименната приказка пред 1837 година.

  1. Тролът Фриймонд, Сиатъл

Тук се намира една от най-странните статуи в света. Ако се чудите, къде може да я намерите, отговора е много прост….. под моста! Точно така. Все пак всеки себеуважаващ се трол стои точно там! Статуята на едноокия трол Фриймонд е разположена под моста “Аурора” в Сиатъл. Идеята за построяването му е вдъхновена от приказката “Three Billy Goats Gruff”. В превод се превежда “изяж ме, когато стана по-дебел”!  Високият 18 метра трол, държи в себе си автомобил “Фолксваген Бийтъл”. За разлика от други паметници, тук посетителите се насърчават смело да се покачат по великана. Освен това се счита, че ако бръкнеш в окото му ще имаш късмет.

  1. Бременските музиканти между Германия и Латвия

Да, наистина има два еднакви паметника на един и същи литературен герой. Но първо да разкажем за немския “оригинал”. Създаден по едноименната приказка на Братя Грим, която разказва за магаре, котарак, петел и куче, които тръгват по света да си търсят късмета. Успяват да прогонят група разбойници. Днес те са част от кметството на Берлин.

В Латвия също има подобна статуя. Тя е подарена от немците през 1990 година, в чест на побратимяването на двата града. Първоначално е предвидено статуята да бъде част от бъдещия проект “Парк на мира”, но от 90-те години проекта е в застой. Затова, общината в Рига намира решение, като премества статуята в близост до църквата “Свети Петър”, където е и до днес.

  1. Хамелнският ловец на плъхове, Германия

Оставаме на немска територия, но се преместваме в едноименния град Хамелн.  Стара легенда разказва, че града е нападнат от невиждано нашествие на плъхове. След като нищо не помага, по чудо в града се появил чудат флейтист, който чрез музиката на флейтата си, прогонва досадниците. Но краля се оказва скъперник и отказва да плати обещаната награда и прогонва героя. Но само няколко месеца по-късно той се появава мистериозно в града. Под звуците на флейтата отвлича всичките 130 деца от града, чиято съдба, която остава неизвестна и до днес. Но спомена за него е “жив” и до днес и може да се види изобразен в множество интересни табели, лога и скулптури.

  1. Патетата в Бостън, САЩ

Създадена по едноименната приказка на Робърт Макклоски, статуята изобразява 8 малки патета следващи майка си. Историята разказва за двойка патици, които решават да отгледат поколенията си сред красотите на обществените бостънски градини.

  1. Алиса в страната на чудесата, Сентръл Парк, Ню Йорк.

Естествено оставяме за накрая най-интересната статуя. Любимата Алиса. Едноименната приказка е любима на всички поколения. Страната на чудесата вярвам са място, където всички искаме да избягаме поне за малко. Може би трябва да благодарим на Луис Карол, които избира литературата пред блестящата математическа кариера. Тя е проектирана по оригиналните илюстрации на Джон Тениел, които скицира първото издание на книгата.

Днес тези паметници сякаш ни напомнят, че дори и в трудни времена като днешните, е важно човек поне за малко да си припомни някой от класическите приказки и да се опита да повярва в доброто, колкото и невъзможно да изглежда на пръв поглед

 


image0 (9K)