7 факта, които вероятно не знаете и ще ви смаят

  1. Рога на нарвала разкрива миналото му

По подобие на пръстените на дървото, и рога на нарвала всяка година добавя нов “пръстен” към рога си. Те живея по 50 години, така, че рога “събира” важна информация. Не говорим само за средата и начина му на живот, но и  какви са нивата на замърсяване на средата, която обитава, температурата на водата, както и “менюто”, което консумира.

  1. Светът унищожава напразно 1 млрд тона храна годишно!

Това е наистина колосално количество храна. И имайте впредвид, че тук говорим в по-голяма част за годна за консумация. Докато някой част от света изпитват остър недостиг на хранителни запаси, то в други части я има в изобилие и се хвърля. Още по-лошото е, че домакинствата са “лидери” в похабяването на годни продукти, като дела им е близо 61 %!

  1. Най-малкото влечуго на света

Ако си мислите, че знаете почти всичко и нищо не може да ви изненада, помислете пак. Когато говорим за най-малкото същество на планетата, вероятно веднага се сещате за комари или миши лемури. Но ако говорим за влечуго? Това е мадагаскарски хамелеон, дълъг само 28,9 мм.

  1. Някой видове морски змии дишат през кожата си

Има някой специфични морски видове змии, които дишат през специални пори в горната част на главата си.  Такъв е случай със змията от вида Hydrophis cyanocinctus, които има специални дупки и кръвоносни съдове в горната част на главата си. Чрез тях складира събрания кислород от морската вода, които отива директно в мозъка, докато се движи по морското дъно.

  1. Ананасът съдържа ензим, които може да разгради кожата

Ананасът е чудесен и вкусен плод, който е пълен с витамини. Но съдържа и ензима бромелаин. Неговото въздействие е толкова силно, че затруднява желирането на плодовете. Поради това от него не можете да си направите любимото желе. Освен това преработвателите на този плод носят защитни ръкавици, защото с времето ензима изсушава и разяжда кожата на ръцете и лицето.

  1. Само два бозайника на Земята обожават….лютото

Повечето хора обожават лютото под една или друга форма. Каква по-голяма наслада от това да я добавите към любимото си ядете! Но не само хората са любители на пикантните храни. Друг вид, които го обожава е….. дървесната землеройка.    Благодарение на мутация в гена на вкусовите рецептори, известен като TRPV1, този бозайник може да погълне люто, което иначе други бозайници биха избегнали.

  1. Рибата с прозрачна глава на име Барелей

Да, наистина има такава риба. И както повечето странници, обитава неизследваните дълбини на океана. Прилича на същество от друго измерение, но е напълно реална. Казва се “Барелей” и е открита през 2009 година на 600 м в Тихия океан. Благодарение на изпъкналите телескопични очи, рибата си осигурява по-голям зрителен обсег.

 


image0 (9K)