7 факта, които вероятно не знаете за Никола Тесла

Кое име изниква в ума ви, когато попитаме за гений, човек с надарен със забележителен интелект и ум? Може би Наполеон, Айнщайн, или Нютон?

А какво ще кажете за Никола Тесла. В следващите редове ще ви запознаем с някой неподозирани факти от живота и труда на този гении.

 

  1. Способен да визуализира до най-малката подробност предстоящите си изобретения.

Да правилно прочетохте. Никола Тесла има необикновения талант, дори ако искате го наречете дарба да може да представи в ума си бъдещото си изобретения в най-дребни детайли, като не му се налага да рисува скици, а светкавично започва да работи по даден проект без да се нуждае от чертеж. Забележително нали?

 

  1. Бащата на променливия ток

Името на Тесла е свързано с т.н “Война на теченията” между него и доскорошния му работодател и бъдещ съперник Томас Едисон. Докато Едисон защитава тезата за налагането на постоянния ток, то Тесла иска да докаже, че променливия ток има бъдеще. За това спомога макар и неволно предприемчивият изобретател на въздушните спирачки – Джордж Уестинхаус. Същият заплаща 60 000 долара за патентите му. Тесла инвестира част от парите в нова лаборатория, а така започнал неволно търговска война. Едисон се опитва да убеди хората, че променливият ток е опасен като публично го демонстрира върху кучета и котки. Но тези клевети сякаш допълнително спомагат Тесла да спечели проекта за осветяване на  Чикагския панаир по случай 400 години от откриването на Америка от Колумб. Датата е 01.05.1893 – Откриването на панаира спомага на основателите му да спестят пари, а по този начин правят и безплатна реклама на нововъведението на Тесла.

 

  1. Странни фобии

  Въпреки гения с който е надарен, Тесла има също и своите странни фобии. Освен, че спазва стриктен работен график и всяка вечер вечеря на една и съща маса в любимия си ресторант, той развива фобията от микроби и затова се нуждае от точно 18 броя салфетки, за поддържане на строга хигиена на ръцете си. Освен това се говори, че великия творец има силна фобия от перли, като понякога дори припада при вида им, а също така ненавижда числото “3”.

 

  1. Случайно полага основите на днешния wi-fi интернет

  Макар и надарен с отлично въображение и остър като бръснач ум, Тесла не успява да въведе в действие някой от изобретенията си. Но трябва да сме му благодарни, че полага основите на онова, което днес наричаме безжичен интернет. Благодарение на спонсорството на концерна JP Morgan, Тесла създава 186 фута висока предавателна станция в Лонг Айлънд, наречена Wardenclyffe  с идеята тя да служи като предавателна станция за безжично предаване на ток, като представя и система, чрез която се кодира и излъчва сигнал, чрез който безжично се предава информацията, така както днес работи мобилния интернет на устройствата ни.  Само отдръпването на концерна спира проекта още в зародиш, иначе, кой знае докъде е щяла да стигне идеята на Тесла за безжично предаване на данни.

 

  1. Докато помага на Марк Твен случайно спомага да откриването на рентгеновите лъчи

Никола Тесла и Марк Твен се сприятеляват през 1890 година, покрай увлечението на великия писател към техническия прогрес. Самият Марк Твен е първият удостоен с честта да бъде сниман с революционното откритие за онова време – фотоапарата. През 1895 година Марк Твен посещава лабораторията на великия учен, където отново е сниман, но след обстоен преглед на снимката двамата творци виждат, че снимката е изпъстрена с различни тъмни и бели петна и смятат, че е съсипана. Само няколко седмици по-късно Тесла гостува на немския учен Вилхелм Рьонтинген, който тогава работи върху прототипа на първия ренгенов апарат и двамата разглеждат онази снимка повторно, осъзнавайки, че са направили революционно откритие за времето си.

 

  1. Магнит за жените, но все пак остава свободен до края на живота си.

Като мъж Никола Тесла е висок и слаб, тежащ близо 140 кг, с тъмни очи, способни да впечатлят всяка жена. Носещ се модерно облечен за онези времена Тесла е добър и любим събеседник за всяка компания, но има и моменти, когато иска да остане насаме и да не бъде безпокоен от никой.

 

  1. Създава понятието безжично управляем кораб във времена, когато тази идея се счита за налудничава

Днес във времената на постоянни заплахи от терористични атаки използването на дронове и радиоуправляема военна техника е нещо напълно нормално.

Но през XIX в самата идея е като от научно-популярна фантастика на Жул Верн. Именно такава идея се заражда в главата на Тесла по време на разгара на испанско-американските войни от 1898 година.

Неговият проект включва изработването на миниатюрна лодка, която да се управлява и насочва чрез радиосигнали.

Дори заявява смело пред американската преса, че подобна технология е бъдещето на бойните действия, така войната ще се води от разстояние, а войниците няма да бъдат излагани постоянно на смъртна опасност.

Въпреки проведените демонстративни тестове пред американското военно командване, генералите нямат неговото визионерско бъдеще и отхвърлят финансирането на проекта му.

Самият Тесла не се предава и заявява, че воденето на война е на път да се промени, като се избегнат излишните рискове, корабите ще станат излишни, а артилерията няма да е нищо повече от ненужна скрап.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon