НАЙ-НОВИ:

7 факта от живота на Христина Морфова, които вероятно не знаете

Завистници съсипват живота й

В ненаписаната история на българската интелигенция има много мрачни и срамни страници, които не бива да бъдат забравяни. Една от тях е свързана с гениалната ни певица, старозагорката Христина Морфова (1889 – 1936 г.), чието име носи тукашното музикално училище, почетен гражданин на града.

1. Христина Морфова си отива от този свят огорчена, едва на 47 години. Пухкава, но изключително подвижна, с искрящи от радост очи, певицата притежава глас, който обхваща диапазон от три октави. Тя концертира в Москва, Париж, Милано, Лондон, Прага, Бърно, Щутгарт, Кьолн, Мюнхен, Дрезден, Берлин, Братислава и други градове.

2. Над 40 са образите, в които се превъплъщава талантливата българка. “Огромен, красив и пробивен глас, който й позволява да преодолее с лекота различни партии- от колоратурата – Лакме, Миньон, Розина и др., през тези за лиричното и лирико-драматичното сопрано – Татяна Ларина, Травиата, Мадам Бътерфлай до драматичните като Аида и Леонора и мецосопрановите Кармен и Далила”- така пише за Христина виенският вестник “Райспот” от 27.02.1916 г.

3. Композиторът Камий Сен-Санс, автор на операта “Самсон и Далила”, след като чува в Париж Морфова в ролята на Далила, възкликва: “Сигурно няма да доживея часа на вашата слава, но тя неминуемо ще дойде. Прекланям се пред вас!” След това й подарява партитурата на своята творба. Чак през 50-те години на миналия век великата Калас (1923-1977) прави подобен репертоар и има шеметна кариера, но зад гърба й стои верен импресарио и гръцкият милиардер Онасис.

-->

4. Зад Морфова застава единствено приятелката й, чехкинята Людмила Прокопова, пианистка. От 1910 до 1930 г. българката е знаменитост. Тя е звезда, за която мечтаят европейските сцени, с изключение на сцената на софийската драматично-оперна трупа. Певицата е сравнена през 1924 г. в Лондон с Шаляпин и е наречена “негова съперница”. Дори “Кълъмбия грамофон къмпани лимитед” издава грамофонна плоча за американския пазар с 12 нейни изпълнения. Така Христина става първата българска оперна прима с грамофонна плоча. Тя е и първата българка – хабилитиран вокален педагог от пражката консерватория.

5. В Париж проф. Жак Иснардон слуша Морфова и й казва : “Вашият глас е много по-хубав от гласа на прочутата италианска примадона Аделина Пати. Вие сте българският славей!”

6. Окрилена от любовта на европейската публика и от вниманието на музикалната критика, певицата решава да се върне в България. С пианистката Людмила Прокопова наемат жилище в София, на ул. “Паренсов” №29. Христина репетира усилено ролята на Лакме от едноименната опера на Лео Делиб. При първото си появяване на софийската сцена. Морфова е освиркана от завистливи колеги.

7. Клюка срива напълно живота на прочутата ни певица. Разнася се мълва, че примадоната има любовна връзка с Людмила. За да спре клеветите, Морфова се омъжва за инженер Любен Лукаш, който отдавна обича певицата. Но дотук спират опитите й да запуши устата на завистниците. От брака й не се получава нищо. Христина е на 37 години и е на върха на славата си. При всяко турне с нея е вярната й Людмила. Съпругът е на заден план и накрая бива съвсем забравен. Нейните братя се опитват да променят нещата в личния й живот. Тя обаче отбива атаките им с думите: „Оставете ме на мира, нужно ми е спокойствие!“

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови