7 фактa за община Симеоновград, които не знаем

Община Симеоновград се намира в североизточната част на Хасковска област, и заема територия от 221,09 км2. Симеоновград е едно от най-старите селища в пределите на нашата страна и най-стария град в Хасковския край. Той има история на осем хиляди години – от ранния период на новокаменната епоха до съвремието. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Ликът на цар Симеон краси фасадата на един от санираните блокове в Симеоновград. Рисунката е на последния блок на пл. „Свобода” и се вижда добре от различни позиции, от преминаващите с автомобили и от влака.

2. Летописната книга на училище „Отец Паисий“ е грижливо водена от учителските колективи в продължение на 50 години.

3. Северната и южната фасада на Автогарата в Симеоновград са украсени с рисунки. На първата е изобразен Александър Стамболийски, на която улица се намира сградата, а на северната – Свети Христофор.

7 факта за община Любимец, които не знаем

4. На 2 декември 1982 година гражданите на Симеоновград се срещат с първият български космонавт Георги Иванов.

5. Най-търсените книги в Симеоновград за 2020- сред малките читатели е „Ян Бибиян“ от Елин Пелин, а сред големите – „Живот в скалите“ от Мария Лалева.

6. Сладка баница – Това ястие се определя като характерно за женитбата в Симеоновград и е свързано с обредността по време на сватбата. Ястието се поднася, когато сватбарите са в дома на младоженеца.

7. В Симеоновград от 1903 до 1933 г. са издавани 14 /четиринадесет/ вестника.

(Visited 79 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!