7 факта

7 факта за Ал Капоне, които вероятно не знаете

Ал Капоне е сред най-страховитите и безмилостни гангстери на Чикаго през XX в. Днес ще ви разкажем интересни факти за забележителната личност на един от най-опасните престъпници в онези времена.

  1. Роден в Бруклин, за да властва в Чикаго

Първоначално Капоне започна с престъпната си дейност в Ню Йорк, а после се премества и в Чикаго, като разширява престъпната си дейност.  През 1923 година, цели четири години след налагане на “сухия режим”, Капоне оглавява синдиката в Чикаго. Макар, че правителството налага пълна забрана върху алкохолните напитки, това не дава очаквания резултат. А освен това само след 2 години Капоне се озовава в затвора заради нелегална фабрика за алкохол.

  1. Брат му е щатски агент

По-големият брат на Капоне, Джеймс Капоне още на 16 години сменя името си и тръгва да си търси късмета из Дивия Запад. Бързо се научава да стреля, защото още от невръстен е запален по оръжията. След Първата световна война се установява в Небраска, където става маршал и следи за спазване на реда. С въвеждането на Сухия режим, става агент към службата по забрана на алкохола. Става известен с методите си на дегизировка, като така успява да проникне сред криминалните кръгове произвеждащи тоновете нелегален алкохол. Но кръвната му връзка с именития престъпник стават причина скоро да подаде оставка.

  1. Мрази прякора си Белязания

Още като юноша става част от обкръжението на бруталния нюйоркски мафиот Франки Йейл. Годината е 1917 и той работи като барман в заведението му, а понякога и като бияч. Веднъж в заведението, където работи влиза красива жена с непознат мъж. Капоне прави грешката да я задява, а непознатият се оказва неин брат. Това е мафиота Франк Галусио, който с ножа си оставя белег от ухото до устата на Капоне.

  1. Силата отстъпва пред ума

След като напуска Ню Йорк и се насочва към Чикаго. Там Капоне става част от обкръжението на чикагския бос Джони Торио. За разлика от предишния му “работодател”, този пипа “меко” и използва преговори и сътрудничество като метод за убеждение. От него Капоне научава много за управлението на престъпния синдикат. Не след дълго Капоне поема управлението на престъпната империя на шефа си, който му я отстъпва, заради уменията и старанието с което ръководи бизнеса новоизлюпения мафиот.

  1. Престъпника, когото обществото обича

Съсредоточил цялата престъпна власт в ръцете си, Капоне излиза на обществената сцена. Но той не се държи като кръвожаден мафиот, а се държи като знаменитост. Парадира с бижутата си, където се появи има тълпи от хора, щедро раздава пари на нуждаещите се, снима се с всеки.  В студените месеци отваря обществени кухни за бедните, раздава тонове въглища за отопление. Дори плаща високите такси в елитни университети на талантливи деца, чийто родители трудно могат да си позволят тези пари. Вестниците го наричат “съвременен Робин Худ”.

  1. Ал Капоне срещу Недосегаемите

Колкото и да се прави на добър пред обществото, федералните знаят, че той е един най-обикновен кръвожаден гангстер. Стотици престъпления са на сметката на Капоне, но повечето са трудно доказуеми. Затова правителството предприема драстични мерки, за да възпре престъпната империя. “Недосегаемите” получават картбланш и започват поетапно да конфискуват и затварят имотите и собствеността на чикагския мафиот. Затварят голяма част от пивоварните му. Макар, че Капоне работи само с пари в брой, специалния екип намира и някой уличаващи документи, според които не е платил голяма част от полагащите се данъци и налози. Намират се и свидетели и Капоне пада в ръцете на правосъдието.

  1. Краят на Капоне

Само на 32 години Капоне пада в капана на федералните. Най-после те имат солидни доказателства и свидетели. Само с тях съдът предявява 22 обвинения към мафиотския бос. Но по само 5 от тях е признат за виновен. Капоне е шокиран, защото никога досега никой не е отказвал подкуп от него или хората му. А тези съдии се оказват съвсем неподкупни. Осъден е на на 11 години затвор, 50 000 долара глоба и съдебни разноски на обща стойност 30 000 долара.  Заточен е в Алкатраз през август 1934 година. Здравето му се влошава от мрачната обстановка и все по-обострящия се сифилис. През 1939 година е освободен, но е в много тежко здравословно състояние. Лекарите не могат да му помогнат. През януари 1947 година претърпява инсулт, а след това и инфаркт, което в крайна сметка довежда до кончината на някогашния страховит чикагски безскрупулен бос.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Божков оглавява листата на „Център“ в Пазарджик

Екатерина Захариева отново ще е водач на листата на ГЕРБ...

8 минути ago

През погледа на главния редактор: От 9-ти май в ИА ЗАРАТА – само платени политически публикации

Живка Кехайова От 9-ти май в ИА ЗАРАТА - само платени политически публикации При старта…

11 минути ago

Съдът пусна на свобода Васил Божков

Мярката му "домашен арест" беше отменена...

13 минути ago

Старозагорският куклен театър ще участва през следващата седмица в три фестивала

Старозагорският куклен театър ще участва през следващата седмица в три фестивала, съобщиха за ЗАРАТА На…

14 минути ago

Партията на Цветанов се отказва от участие във вота на 9 юни

Не намираме отговорни и искрени партньори, смятат от "Републиканци за България"...

19 минути ago
image0 (9K)