Categories: Личности

7 факта за Методий Кусев, които може би не знаете

На 16 февруари 1993 година в Стара Загора е регистрирана фондация “Митрополит Методий Кусев”. Ето и 7 факта от живота на легендарния старозагорски митрополит Метоций Кусев, кой е твърде вероятно да не знаете:

  1. В храм „Свето Благовещение” в Прилеп само две години след освещаването и през 1838 г., е бил кръстен и Тодор Йовчев (Методий Кусев).
  2. Тодор Йовчев (Методий Кусев) е шестото и последно дете на търговеца на тютюн бай Йовче.
  3. Младият учител от Прилеп Тодор Йовчев (Методий Кусев) е прототип на Лазар Глаушев от романа”Преспанските камбани” на съгражданина си Димитър Талев.
  4. В читалището в Прилеп Тодор Йовчев е избран за представител на Първия църковно-народен събор в Цариград, а две години по-късно е постриган за монах.
  5. Съдбоносна среща със сънародници на брега на Босфора за утвърждаване на самостоятелна БПЦ отвежда Методий Кусев по пътя му на борец за освобождението на България и строител на Третата българска държава.
  6. По време на Априлското въстание от 1876 г. в условия на изключително рискови ситуации предава сведения чрез преподавателите на Робърт колеж на западната преса за зверствата над българското християнско население.
  7. Методий Кусев е инициатор на писмото на Антим I до санктпетербургския митрополит Исидор, върху което руският император Александър II собственоръчно написва като резолюция на 12 август 1876 година „Да се освободи България“.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

29 шофирали пияни за ден

10 засечени с наркотици...

18 минути ago

Вия и Трибуле приключиха Пирин за 2 минути

  Берое победи Пирин Благоевград с 2:0 в двубой от 32-рия кръг на efbet Лига,…

57 минути ago

Автомобил се заби в магазин за мебели

Това става на "Христо Ботев"...

един час ago
image0 (9K)