7 факта

7 факта за община Горна Оряховица, които не знаем

Община Горна Оряховица е разположена върху 318 кв.км и включва 14 селища (2 града и 12 села). Център на oбщината е град Горна Оряховица, който е разположен в Североизточна България, в подножието на Арбанашката планина. Горна Оряховица е най-големият необластен град в Северна България. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с oбщина Горна Оряховица.

1. Село Горски Горен Тръмбеш е родното място на световно известния борец Хараламби (Хари) Стоев, прославил България по целия свят.

2. Единственият паметник на песента „Интернационала“ в света се намира в горнооряховското село Драганово. В България химнът е изпълнен за пръв път през 1897 г. в селото. Работническата песен дошла в Драганово от далечна Франция. Местният цигулар Йордан Михов донесъл текста и нотите на работническия химн, който веднага се запял от цялото село. После хората решили да изпишат текста върху голям паметник, за да се знае от всички.

3. През 1884 г. е построен каменният мост към Горна Оряховица, проектиран от чешки инженери, като за модел е послужил прочутият днес „Карлов мост“ в Прага, Чехия, който от своя страна е построен по модел на моста „Санте Анжелико“ в Рим, Италия.

7 факта за община Стражица, които не знаем

4. На 4 км западно от Горна Оряховица се намира крепостта „Ряховец”. Твърдината дава името на Горна Оряховица. През III и IV век римският император Аврелий III строи крепости за охрана на пътищата в провинция Мизия (Северна България) – тогава в границите на Римската империя. Една от тези крепости по-късно е наречена Рахова.

5. В Горнооряховския манастир през 1218 г. е бил заточен цар Борил след идването на престола на династията на Иван Асен II.

6. В село Драганово са родени известните писатели Камен Зидаров, Владимир Русалиев, Румен Стоянов и бележитият Асен Петков Коларов – известен на почитателите на българската литература като Асен Разцветников.

7. Църквата “Св. Атанасий Велики” в Горна Оряховица е най-старият духовен храм в града, построен в края на ХV в. от първите заселници на днешна Горна Оряховица.

Мая Матева

Recent Posts

Светла събота е, честваме светите братя Кирил и Методий

Днес е църковният им празник...

35 минути ago

Официалният правописен речник вече е дигитализиран

Може да се чуе и правилното произнасяне на думата...

39 минути ago

Слънчево ще е в събота, в неделя пак идва дъжд

Максималните температури утре ще са 19° - 24°...

един час ago

Един за друг ли сте?

Отговорете си на тези въпроси и разберете...

10 часа ago
image0 (9K)