7 факта

7 факта за община Стамболово, които не знаем

Община Стамболово е гранична между областите Хасково и Кърджали. Състои се от 26 населени места. В общината има 6 училища, 10 детски градини, 10 читалища. ЗАРАТА ви представя няколко интересни и малко известни факти.

1. На територията на община Стамболово има общо 243 водоема.

2. В село Рабово се намира уникалното „възкръсващо цвете“ на Орфей. Установено е, че родопският силивряк е предледников реликт, като съществуването му датира от преди около 2 милиона години. Включен е в червената книга на България.

3. Край село Кралево се намира първата 7-стенна мюсюлманска гробница на Балканите. Гробницата се използва и като християнски храм.

4. Фолклорната група от село Жълти бряг при НЧ „Съзнание 1980“, община Стамболово е сред чудесата на България.

7 фактa за община Симеоновград, които не знаем

5. С „Нов огън“ в село Царева поляна са се борили с епидемиите. На Гумаровската чешма край селото, според стар обичай, при големи епидемии, на това място се е палел нов огън. Преди това в селото са се гасели всички други огньове. Двама мъже с различни имена от останалите жители триели две сухи сливови дървета едно в друго с прахан, докато се възпламенят. След това всеки човек от селото вземал в дома си от този огън. За последен път в Царева поляна са палили „нов огън“ през 1942 година.

6. В село Царева Поляна е роден д-р Кольо Евтимов, един от най-големите специалисти офталмолози в България, който е основател на методиката за микрохирургия на окото и трансплантация на роговицата.

7. Малцина знаят, че в община Стамболово има уникален каньон, известен е като „Шейтан дере”. Според геолозите, природният феномен е резултат от застиналата на това място лава от северната периферия на близкия отдавна загаснал вулкан Св. Илия.

Мая Матева

Recent Posts

Детето на Явор Божанков простреля друго

Домакинът оставил пистолета си, за да отиде до тоалетната...

25 минути ago

Диетолог: Бирата най-малко вреди на килограмите

В скандинавските страни е позволена в обедната почивка...

35 минути ago

17-ят Открит турнир по спортна гимнастика „Стара Загора“ премина при голям успех

На 11 май в зала " Гимнастика" на стадион Берое се проведе традиционния турнир за…

46 минути ago

Как да накарате бившия да съжалява

Грижете се за себе си...

един час ago
image0 (9K)