7 факта

7 факта за яз. Копринка, които може би не знаете

За първи път, съвместно със Старозагорската опера – Опера на брега на древния Севтополис на яз. Копринка. Община Казанлък и Държавна опера-Стара Загора ви канят на 16-те Празници в Долината на тракийските царе! Въпреки, че празничните събития по календар започнаха още в края на месец август – 24 август 2021, по традиция откриването дава официално начало на тържествата с връчване на наградата на името на проф. Александър Фол вечерта на 3-ти септември от 20.30 часа.

А сега, ето и 7-те факта за яз. Копринка , които може би не знаете:

1. 65-годишният водоем, построен през далечната 1955 г. е вторият изграден в България язовир, някога наричан „Георги Димитров“, а днес – „Копринка“.

2. Има множество ръкави и тихи заливи, борови гори и зеленина, което го прави чудесно място за туризъм и отдих.

3. Язовир „Копринка“ е едно от най-красивите и магнетични места в страната. Районът около него предлага много добри условия за риболов, туризъм и водни спортове. Той е посещаван от рибари от цялата страна, невероятната гледка вдъхновява художници, фотографи или туристи, тръгнали да дирят българските кътче.

4. По ръкавите му има много заливи, на които може да се плажува. Тук е мястото, на което да пробвате да карате каяк или да практикувате друг воден спорт – например яхтинг, сърфинг или подводно гмуркане.

5. За любителите на екстремните спортове се предлагат делта или парапланеризъм, за да видят от високо пъстротата на Розовата долина.

6. Дългата язовирна стена, тип – каменно-зидана, позволява свободното преминаване от северния към южния бряг на съоръжението и разкрива прекрасна панорамна гледка към водното огледало в подножието на планината.

7. На дъното на язовира се намират останките от древния тракийски град Севтополис на цар Севт III, който е проучен преди язовирът да бъде напълнен с вода. Открити са много гробници и могили. Те са били последен дом на големци от племето. Останките са открити през 1948 година и групата от археолози е оглавявана от професор Димитър Димитров. Той отговаря за разкопките и успява да узнае името на града. Въпреки важната находка, строежът на язовира продължава и днес древния град е потопен.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Тайно и за милиони. Как западният лукс превзе „двореца на Путин“

Френски кристални полилеи и италиански мебели за милиони евро. Това е само част от лукса…

15 минути ago

Днес в „Свободна да избира“: Лила се разкайва, че е довела до големи проблеми в семейството

Анупама се опитва да развесели Хасмух, като му предлага джелеби, но той отказва. Анудж се…

17 минути ago

Три сигнала за нарушаване на изборния процес са постъпили в МВР

Два от тях са свързани с купуването на гласове...

26 минути ago

Трафикант на мигранти се размина с условна присъда

Съдът разпореди конфискация на колата му...

34 минути ago

Петър Янков: Очаква ни продължителен валежен период

В събота е подходящо за туризъм, ще бъде и топло...

40 минути ago
image0 (9K)