7 факта за Испания, които вероятно не знаете

Испания е прекрасна слънчева страна. Тя е родното място на знаменити личности, сред които писателят Мигел де Сервантес и художникът Пабло Пикасо. Днес Испания е една от най-популярните туристически дестинации в света и привлича милиони туристи от целия свят всяка година. Обикновено асоциираме Испания със слънцето, с големите плажове, с тореадорите и биковете…

От ЗАРАТА ви представяме 7 факта за Испания, които може би не знаете:

image0 (9K)

1. Националният химн на Испания – „Кралският марш“ (Marcha Real) – няма официален текст, съставен е само от мелодия.

2. Испанската столица Мадрид се намира в същинския географски център на страната.

3. Испания е четвъртата по площ страна в Европа – близо 506 000 квадратни километра. Територията й е четвърта по големина на Стария континент – след тази на Русия, Украйна и Франция, на второ място в Европейския съюз (след Франция).

4. В Испания футболът е изключително популярен спорт. Често испанците се шегуват помежду си, че той е тяхната религия. Например финалът на Световното първенство по футбол през 2010 година е бил гледан по телевизията от 15,6 милиона души в Испания. Два от най-големите футболни клуба в света са испански – „Реал Мадрид“ и „Барселона“.

5. Метрото в Мадрид e отворено за първи път на 19 октомври 1919 година. То е второто по големина в Европа и шестото в света.

6. Книгата на рекордите на Гинес ни информира, че Испания може да се похвали с най-стария ресторант. Той се казва „Ел Ботин“. Отваря врати през 1725 година в столицата Мадрид и работи до ден днешен.

7. Ако посещавате нощен бар в Испания за първи път, не се стряскайте от мръсния му под. Хвърлянето на неща по земята в баровоте е напълно нормално за страната. Приема се, че мръсният под означава, че заведението е много посещавано и добро.

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!