7 факта за пчелния мед, които може би не знаете

1. Хората започнали да добиват мед преди около 10000 години. Свидетелство за това твърдение са пещерни рисунки в района на Валенсия, Испания.
2. Медът е комбинация от 17% вода, 82% въглехидрати и незначителни количества други съставки.
3. Основната полза от пчеларството е не медът, както много често се акцентира, а опрашването на диворастящата и най-вече културната растителност, което води до многократно увеличаване на добивите. Може смело да се каже, че медът в пчеларството е страничен продукт. Без опрашване би настъпил тотален глад на животни и хора и животът на планетата ни би бил застрашен.
4. В зависимост от произхода на меда съществуват следните три вида пчелен мед:
Нектарен пчелен мед – пчелен мед, получен от нектар на растения.
Манов мед – мед, получен главно от секретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията.
Смесен пчелен мед – мед, получен при смесването на нектарен и манов пчелен мед.
5. Медът има характерен вкус и се държи добре при печене на сладкарски продукти, поради което понякога е предпочитан за такива цели пред захарта и други подсладители. Не трябва обаче да се забравя, че при нагряване /а при печене има такова/ в меда се образува токсично вещество, наречено хидрокси-метил-фурфурол (ХМФ).
6. Повишава имунната защита на организма, действа антибактериално, антимикотично, противовъзпалително, хипосенсибилизиращо.
7. Поради наличието на спори на Clostridium botulinum, причиняващ заболяването ботулизъм медът е опасен за деца под едногодишна възраст. Причината за това е ниската киселинност на стомашната среда при бебетата, която не успява да унищожи спорите на клостридия.

(Visited 56 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!