7 факта за земетресенията, които може би не знаете

1. Земетресението (наричано още земетръс) представлява разклащане на земната повърхност, породено от разместването на част от земната кора и внезапното освобождаване на голямо количество енергия. Разпространяването на трептенията в земните пластове се нарича сеизмична вълна.
2. Земетресенията настъпват вследствие на натрупано напрежение и деформации в земната кора. Областта на разрушенията се нарича огнище на земетресението. Точката под земята, откъдето е освободена енергията, се нарича хипоцентър. Проекцията на хипоцентъра върху земната повърхност се нарича епицентър. Науката за земетресенията се нарича сеизмология.
3. Земетресенията могат да бъдат толкова силни, че да разрушат цели градове и да предизвикат цунами, свлачища и дори вулканични изригвания. Сеизмичната активност на определен район се определя от честотата, вида и размера на земетресенията в продължение на определен период. Земетресенията се измерват с помощта на сеизмометри. Най-често се използва скалата на Рихтер.
4. Причина за повечето земетресения са сблъскването или отделечаването на литосферните плочи.
5. Характеристики на земетресенията
– Епицентър – точката на земната повърхност, намираща се точно над хипоцентъра.
– Хипоцентър – мястото на възникване на земетресението под земята. Огнището на земетресението може да бъде на дълбочина от 2 – 3 до 35 километра, в редки случаи и до 600 – 700 километра.
– Сеизмични вълни – възникват вследствие на земетресения, вулканични изригвания, движение на магмата, големи свлачища и големи изкуствени експлозии, които излъчват нискочестотна акустична енергия.
– Вторични трусове – Силните земетресения винаги са придружени от множество вторични трусове на същото място. Техният брой и интензитет намаляват с течение на времето, но могат да продължат с месеци.
6. Измерване на силата и въздействието
– Ска̀ла на магнитуда. Ска̀ла на Рихтер – Магнитудната ска̀ла измерва земетресенията по магнитуд, който е относителната характеристика на отделената енергия при земетресението.
– Ска̀ла на интензитета – Силата на земетресението е качествена характеристика и показва характера и степента на въздействието на земетресението върху повърхността на земята, хората, животните, както и върху естествените и изкуствените съоръжения в района на земетресението.
7. Смята се, че около 500 000 земетресения се случват всяка година, които могат да бъдат регистрирани със съвременната апаратура. 100 000 от тях могат да се усетят. Незначителни земетресения се случват почти постоянно по целия свят в места като Калифорния и Аляска в САЩ, както и в Салвадор, Мексико, Гватемала, Чили, Перу, Индонезия, Иран, Пакистан, Азорските острови в Португалия, Турция, Нова Зеландия, Гърция, Италия, Индия, Непал и Япония, но земетресения могат да се случат почти навсякъде, включително Ню Йорк, Англия и Австралия.

(Visited 97 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!