НАЙ-НОВИ:

70% от пълнолетното население на ЕС е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19

70% от пълнолетните граждани на ЕС са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19. Това обяви Европейската комисия (ЕК) във вторник.

„Тези числа поставят Европа сред лидерите в света“, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и добави, че около 57% от пълнолетното население е изцяло ваксинирано.

От комисията обърнаха внимание, че съществуват големи разлики между резултатите в отделните страни, по данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Така например в Румъния е ваксинирано едва около 30% от възрастното население, докато Дания 83% са получили по една доза, а 61% са изцяло ваксинирани.

В същото време България остава твърдо на последно място по ваксинация в ЕС. Според данните на ECDC у в страната първа доза е приело 18.5 % от населението, а 16.7% са със изцяло завършен ваксинационен цикъл.

Според председателката на ЕК темпът на ваксинация в съюза постепенно се е подобрил, но тя предупреди, че усилията трябва да продължават, за да могат възможно най-много хора да бъдат имунизирани. Фон дер Лайен подчерта също, че „Делта“ вариантът на вируса е много опасен и напомни, че в последните седмици е станало ясно, че той се разпространява много по-бързо от известните досега щамове.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. . ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon