74 пожара са възникнали днес, 45 са активни и в момента

Днес през деня възникнаха 74 пожара на територията на страната. 45 от тях продължават да са активно действащи, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Николов даде информация за актуалната оперативна обстановка, свързана с пожарите в страната и предприетите действия за овладяването им.

image0 (9K)

Той уточни, че от всичките пожари 2 представляват известен проблем. “Говоря за община Елхово, където горят малко над 1000 декара млади борови насаждения, сухи гори и храсти са обхванати от пожара”, каза Николов. Той допълни, че пожарът все още не е локализиран, но се работи активно в тази посока.

“Другият пожар е в Брягово, община Любимец, подобна ситуация. Трудно пресечен терен, трудно проходим, малко над 1000 декара смесени насаждения”, заяви Николов, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че служители на пожарната и доброволци са се включили към овладяването на пожарите.

“417 служители на пожарната са на терен и гасят пожарите. Те са подкрепени от горските стопанства, 40 полицаи, доброволно явили се пожарникари със съответната техника, колеги от Министерство на отбраната и трите хеликоптера, които участват в гасенето на пожарите”, допълни той.

Николов подчерта, че човешките дейности са основната причина за възникване на пожари.

“Над 90% от пожарите са предизвикани от нашата дейност. Дали по небрежност или непредпазливост или друг вид дейност, довеждат до такива пожари”, каза той.

Николов призова хората да не почистват тревните пасища в следващите дни.

“Обръщам се към хората, ако е възможно в близките 2-3 дни, особено в Югоизточна България да преустановят тази дейност. Той добави, че тази дейност е изключително опасна.

https://www.dnes.bg/

(Visited 39 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!