9 грешки при купуване на обувки, които вредят на краката ни

Първите обувки са се появили преди хилядолетия – за да предпазват краката на нашите предци. Сега, разхождайки се по павираните улици, не се притесняваме да не стъпим на змия. Въпреки това, когато купуваме нов чифт, все пак си струва да обърнем внимание на някои характеристики, за да избегнем дискомфорт и допълнителни разходи по-късно.
1. Да си купите обувки сутрин


Изглежда, че не е много важно времето, когато да отидете до магазина за идеалния чифт обувки. Но наистина е важно. Краката могат да се подуят през целия ден. Когато пробвате обувки сутрин, можете да си купите чифт, който е по-тесен, отколкото ви трябва.
2. Не знаете вашия тип стъпало

image0 (9K)


Много е полезно да знаете какъв тип крак имате, за да намерите най-удобните обувки. Един прост трик ще ви помогне за това: потопете крака си във вода и след това стъпете върху лист картон.
Ако видите ясна пълна следа, вероятно имате плоски стъпала. Имате нужда от обувки с ортопедична стелка с рамка, поддържаща свода.

Ако имате прекалено висок надлъжен свод на стъпалото, отпечатъкът няма да се отпечата в централната част. В този случай е по-добре да изберете обувки с подобрено омекотяване.

Ако центърът на отпечатъка е само наполовина запълнен, това означава, че имате нормално стъпало.
3. Стелките са само за проблеми с краката


Друго често срещано погрешно схващане е, че стелките са само за хора с проблемни крака. Но ако ви се наложи да стоите дълго време прави през деня, например, подложките с гел могат да ви помогнат много. Плюс това, вложките за петата осигуряват допълнително омекотяване, което е полезно, тъй като слоят на кожата става по-тънък с възрастта.
4. Носите едни и същи обувки през цялото време


Всеки от нас има любим чифт обувки. Но колкото и удобно да е, не можете винаги да носите едно и също нещо. И няма нищо общо с модата и стила. Добре би било да редувате обувките, като слагате чифт през ден, за да имат време обувките или кецовете да се проветрят. В допълнение, носенето на един и същ чифт всеки ден допринася за износването на определени части, особено вътрешната и външната подметка. Поради това започваме да поставяме краката си неправилно, като по този начин причиняваме вреда на краката си.
5. Да знаете размера на обувките, но не и дължината на крака


Да знаете точната дължина на крака си е полезно, когато става въпрос за пазаруване на обувки. Всяка марка има собствена таблица с размери, така че е по-добре да не гледате цифрите на кутията, а дължината на крака. Също така е важно да запомните, че размерът на обувката може да се променя с възрастта по различни причини. Например поради бременност или наддаване на тегло. Имайки това предвид, най-добре е да измерите отново крака си, преди да отидете до магазина за обувки.
6. Купувате обувки без да се съобразявате с материала на подметката


Трябва да обърнем внимание и на материала на подметката, тъй като той до голяма степен е отговорен за комфорта. За да намерим идеалния чифт, трябва да обмислим как ще го използваме. Например, спортните обувки трябва да са гъвкави и да имат добро омекотяване. Ако изберем гумена подметка, важно е да запомним, че тя няма да се огъва през зимата.
Ето как да идентифицирате някои основни материали:
Кожените подметки са меки и лъскави. Те издават силен звук, когато ги почукате с пръст.
Гумените подметки са матови на цвят и почти не издават звук при почукване.
Полиуретановата подметка е лесна за огъване. Ако прокарате ръката си по нея, ръката ви няма да се преплъзне.
7. Да пробвате само едната обувка


Тялото ни не е симетрично. Често единият крак може да е малко по-голям от другия. Затова е важно да пробвате и двата ботуша или и двете обувки, за да сте сигурни, че чифтът пасва както на левия, така и на десния крак.
8. Да обърнете внимание само на тока


Носенето на токчета не трябва да причинява дискомфорт. Можете да избегнете дискомфорта, като откажете обувки с тънки подметки. Дебелите подметки или обувките на платформа ще разпределят и смекчат натиска върху краката ви.
9. Да носите джапанки дълго време


През лятото джапанките може да изглеждат като очевиден избор, тъй като са удобни за носене. Въпреки това не се препоръчва да носите този тип обувки дълго време. Това може да промени начина, по който ходим, защото, за да задържим обувките си на място, напрягаме пръстите на краката си. В дългосрочен план това може да доведе до проблеми. Можете да създадете подобна лятна визия без много загуба, ако изберете чифт сандали с каишки на глезена и опора на свода.
Ако спазваме тези простички правила със сигурност ще се чувстваме по-конфортно в обувките си.

Превод: Зарата

(Visited 151 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!