9 неочаквани неща, които показват, че бракът ще бъде краткотраен

Всеки иска любовта да е една и за цял живот, но практиката показва, че приказките са рядко изключение в суровата реалност. В Европа през последния половин век започнаха да се развеждат 2,5 пъти по-често и да се женят 2 пъти по-рядко. Добрата новина е, че разводът може да бъде предвиден и това е подкрепено от научни изследвания.
Надяваме се, че ще има колкото се може повече щастливи и силни семейства и избрахме 11 от най-характерните предвестници на развод, открити от учени.
1. Брой усмивки на бебешки снимки


Психолозите проведоха серия от тестове, за да разберат дали е възможно да се предскаже развод от детски и младежки снимки. В едно проучване учените разглеждат снимки от годишник на колежа и оценяват интензивността на усмивките по скала от 1 до 10. Оценката се основава на разтягане на два мускула: единият стяга устата, а другият създава бръчки около очите.
Никой от усмихналите се от „десетката“ не се разведе. Сред тези, които обичат да се мръщят, всеки 4-ти се развежда. Като цяло резултатите показват, че хората, които изглеждат мрачни на снимки, са 5 пъти по-склонни да се разведат, отколкото хората, които се усмихват.
2. Емоционално оцветяване на гласа

Компютърен алгоритъм може да предскаже успеха на брака с до 79% точност, като използва само тона на гласа на съпрузите, когато общуват един с друг. Учените анализираха разговорите на повече от 100 двойки, които отидоха на психолог и след това проследиха семейното си положение в продължение на 5 години.
Оказа се, че височината, интензивността, „треперенето“ и „трептене“ могат да показват силни емоции. „Това, което казвате, не е единственото, което има значение. Важно е как го казваш. Нашето проучване потвърждава, че това твърдение е от значение за връзките“, казват учените.
3. Колеги от противоположния пол


Според датски изследователи хората, които работят предимно в средата на противоположния пол, са с 15% по-склонни да се разведат. Изследването на този въпрос е приело наистина мащабен характер. Изследвани са всички двойки, сключили брак в Дания от 1981 до 2002 г.: 100 000 от тях вече са се развели.
4. Възпитанието на мама


Жените са по-склонни да подадат молба за развод. В същото време бяха проведени проучвания, които показаха, че повечето двойки копират поведението на родителите си, особено на майките. Социолозите проучиха поведението на 7 хиляди души и разбраха, че ако майката често влиза в отношения (бракове или съжителство), тогава възрастните й деца се държат по същия начин.
5. Игнориране на конфликти

Джон Готман посочи 4 предвестника на предстоящия развод: презрение, позиция на жертва, критика и игнориране на конфликти. Именно 4-ият „конник на Апокалипсиса“ изглежда много невинен на пръв поглед, но всъщност опасна стратегия на поведение. Представете си: вече чувствате, че сте готови за разгорещен спор, за който, разбира се, „ври“, и изведнъж партньорът ви просто спира да подкрепя този разговор.
Ако може да изглежда, че по този начин съпрузите успяват да запазят мира, то това не е така. Всъщност, въпреки че спорът не е най-добрата част от комуникацията, но в него, както се казва, се ражда истината. Понякога са необходими семейни битки за решаване на натрупани проблеми. И ако просто игнорирате подобни ситуации, претенциите ще продължат да се натрупват.
6. Отрицателното отношение на съпруга към приятелките на жена му


Учените анализираха връзките на 373 двойки за 16 години брак. Оказа се, че 46% от двойките се развеждат до 16-та година и често критиките на съпрузите на приятелките на съпругата през първата година от брака предсказват раздяла в бъдеще.
Според учените това се дължи на факта, че връзките на жените с приятелки се характеризират с емоционална близост и подкрепа и продължават по-дълго, докато приятелството на мъжете е по-вероятно да зависят от съвместни дейности. Съответно за мъжете е по-лесно да сменят социалния си кръг и по-трудно се примиряват с неприятните за тях приятелки на жените си.
7. Прекалена привързаност един към друг у младоженците


Психологът Тед Хюстън изследва 168 двойки за 13 години от семейния им живот. Резултатите са публикувани в списанието Interpersonal Relations and Group Processes през 2001 г.: „Като младоженци, двойките, които са се развели след 7 или повече години, показват почти 1/3 повече привързаност, отколкото съпрузите в по-щастливи бракове“.
Това се дължи на факта, че двойките, които започнаха връзки с невероятна романтика, се оказаха по-податливи на разпадане поради факта, че им беше много трудно да поддържат интензивността на чувствата. „Вярвате или не, браковете, които започват с по-малко холивудска романтика, обикновено имат по-обещаващо бъдеще“, казва експертът Авива Пац.
8. Показалецът е по-дълъг от безименния


Биолозите от Оксфорд стигнаха до извода, че жените, чийто показалец е по-дълъг от безименния, са склонни към изневяра. Това се посочва в проучване, публикувано в списание Biology Letters.
Факт е, че съотношението на дължината на пръстите се влияе от естрогени, които също осигуряват женственост и голяма популярност сред противоположния пол. Същото явление може да се проследи при големи маймуни, лабораторни мишки и плъхове и зебра чинки.
9. Бедност и безработица
Ясно е, че животът в трудни условия не е лесен. Отношенията в такива семейства се прекратяват много по-често, отколкото във финансово проспериращи семейства. Това се потвърждава от Боб Бирел, съавтор на проучване за родителските разходи след раздяла.
„Хората смятат, че Агенцията за издръжка на деца използва драконовски мерки, за да държи мъжете без пари. Всъщност се оказва, че повечето разведени съпрузи просто печелят твърде малко, за да издържат майка и дете.“

Превод от руски: Зарата

(Visited 126 times, 1 visits today)

image0 (9K)