9 глупости, които правим без да се замисляме практически всеки ден

След като е научил нещо веднъж, човешкият мозък рядко поставя това знание под въпрос и действа според навика. Някои навици са ни наложени от нашите родители (които не са чували фразата „не можеш да плуваш след хранене!“), Ние развиваме други сами, например, следвайки модните тенденции, така че да сме щастливи да използваме анти- лепенки за бръчки и ревностно разтриваме бедрата си с четка, за да се отървем от целулита. Но какво ще стане, ако кажем, че всичко по-горе или повечето всъщност са глупости? Основното нещо за нашата собствена безопасност е необходимо периодично да подлагаме на съмнение и да проверяваме всяка информация, колкото и убедително да звучи. Ето и развенчаните 9 трайни мита, които са твърде здраво, но неразумно вкоренени в живота на много хора.
Мит №1: Не можем да кипваме водата два пъти.


Смята се, че водата не може да се вари два пъти, тъй като в нея се образуват канцерогени, тя става по-тежка и освен това става „мъртва“, отделяйки деутерий, което води до стареене на тялото. Ново изследване на учени доказа, че това вярване е просто общ мит. Самата вода наистина съдържа определени елементи, като същия деутерий, флуориди и нитрати. Но техният брой е толкова малък, че не засяга тялото и освен това по никакъв начин не е свързан с многократно кипене. Единственото, което си струва да следите постоянно, е котленият камък, който се образува в чайника, и не пренебрегвайте филтрирането на течащата вода.
Мит №2: Сухото търкане с четка отървава от целулита.


Невероятно популярните масажи със суха четка всъщност изобщо не отървават от целулита и освен това имат редица противопоказания, които обикновено се премълчават. Максимумът, на който можете да разчитате, е ефектът от ексфолирането на кожата, но е невъзможно да се разбият мастните бучки с такъв ефект. Напротив, ежедневното търкане на кожата може само да я влоши, тъй като тя може да загуби еластичност, да се нарани и да изсъхне. Масажите се считат за по-ефективни в борбата с целулита.
Мит № 3. За да хванем мрежата, трябва да вдигнем телефона.


При лоша интернет връзка ръката ни сякаш автоматично се протяга нагоре. Помага ли? Разбира се, че не. Въпросът е, че сигналът е разпръснат в града повече или по-малко равномерно. Но, разбира се, това се влияе от някои фактори, например отдалечеността на кулата конкретно от нас и сградите по пътя на сигнала. Затова вдигането на телефона, намирайки се в една точка, е повече от безсмислено. Би било много по-добре да се опитаме да се отдалечим на няколко метра от вашето местоположение.
Мит № 4: Можем да се разтягаме преди тренировка.


Веднага отбелязваме, че има 2 вида разтягане: статично и динамично. Става въпрос за първия тип недвусмисленото заключение е, че статичното разтягане не е много добър начин за загряване преди активна тренировка. Не само, че не намалява риска от нараняване (тъй като се дължи на липса на сила, а не на гъвкавост), но и отслабва мускулната издръжливост, което води до по-малка интензивност и продължителност на тренировките, особено при бягане.
Мит № 5. Не можем да плуваме веднага след хранене.


Старото вярване, че трябва да изчакате поне 30 минути след хранене, преди да отидете да плувате, също не е нищо повече от мит. Основава се на идеята, че след обилно хранене кръвта нахлува в храносмилателния тракт и не подхранва достатъчно ръцете, краката и белите дробове. Всъщност в човешкото тяло има достатъчно кръв, за да функционира пълноценно дори след лакомия. Друго нещо е, че интензивните упражнения на пълен стомах винаги са лоша идея и това не е непременно свързано с плуване. Затова специалистите не виждат проблем в спокойния престой във водата.
Мит № 6. Не можем да вземате вана по време на менструация.


По принцип момичетата се страхуват да се къпят по време на критични дни поради една основна причина: защото вярват, че излагането на гореща вода може да увеличи кървенето. В действителност отрицателното въздействие на ваните върху тялото на жената през този период не е доказано, напротив, топлата вода ще помогне за отпускане на мускулите и намаляване на менструалните болки. Единственото нещо, за което трябва да се грижите, е хигиената, така че е най-добре да се подготвите за къпане предварително.
Мит №7: Хидрогелните лепенки отървават от бръчките.


Хидрогелните пластири са в състояние да намалят тежестта на тъмните кръгове и подпухналостта под очите поради охлаждащия ефект, но са безполезни в контекста на премахването на бръчките. Факт е, че полезните елементи в пластирите, предназначени за подмладяване на кожата, като молекулите на колагена, са твърде големи и не могат да проникнат през горния слой на епидермиса, за да достигнат желания, по-дълбок. Затова на тяхно място идват лепенките с микроигли, но и тук дерматолозите предупреждават за краткотрайността на видимия ефект след използването им.
Мит № 8. Не можем да пием по време на хранене.


Основният аргумент за негативното влияние на водата върху храносмилането е, че тя разрежда стомашния сок и пречи на смилането на храната. Всъщност има много нюанси, които правят това мнение фундаментално погрешно. Първо, течността се абсорбира в стомаха доста бързо; второ, тялото винаги произвежда стомашен сок в обема, който е необходим, като се вземат предвид всички фактори – обемът и консистенцията на храната; и накрая, наличието на вода в стомаха по принцип не противоречи на физиологията.
Мит №9: Добре е да изплакнем пилето преди готвене.


Да, доста трайната и привидно логична традиция за измиване на сурово пиле преди готвене всъщност носи повече вреда, отколкото полза. Според изследвания, когато измиваме пилето чрез спрей, ние разпространяваме бактерии в кухнята, като салмонела или кампилобактер, които не умират от вода. Незабелязани за очите, те могат да попаднат върху близки повърхности, кърпи, чисти съдове, дори храна, което увеличава риска от допълнителна инфекция/отравяне. Ето защо, при липса на видима мръсотия по месото, експертите препоръчват да се избягва измиването и просто да се подлага пилето на продължителна топлинна обработка. Това е достатъчно, за да унищожи всички вредни бактерии.

Превод: Зарата

(Visited 69 times, 1 visits today)