9 мита за зимата, в които вярвахме дълго време, но те не струват и пет пари

Свързваме зимата с Нова година, миризмата на мандарини, коледни елхи и шейни. А също и с безкрайни забрани и инструкции от родителите: слагайте шапка, дишайте през носа, не носете тънки чорапогащи. И въпреки че някои от тях имат някакви основания повечето от тези правила се оказаха заблуди, много далеч от истината.
Трябва да се разхождате с детето си при всяко време


Нашите баби и майки сякаш се разхождаха с нас при всяко време. Няма значение какво има навън: сняг, слънце или ураган. Като цяло, ако се обличате правилно, можете да ходите при всяка температура. Въпреки това, с малки деца е по-добре да внимавате и да останете вкъщи, ако навън е под -10 ° C. И ако все пак решите да подишете чист въздух, нека разходката бъде кратка.
През зимата не можете да ходите боси, само по чорапи

image0 (9K)


Кошмарът на баба е дете без чорапи, а ако е зима, е време да пием успокоително. Всъщност експертите казват, че можете и трябва да ходите боси у дома, дори и подовете да са студени. Нормално е понякога краката ви да изстиват.
Без шапка не може, ще хванеш менингит


Противно на общоприетото схващане, не можете да получите менингит от настинка. Болестта се разпространява по много различен начин. И все пак, според друг мит, ние губим по-голямата част от топлината през зимата през главите си. Това не е съвсем вярно, губим топлина еднакво от всички части на тялото. Независимо от това, все пак е по-добре да носите шапка: в студено време е лесно да получите отит.
Колкото по-гореща е течността, толкова по-бързо се загрявате.


И въпреки че мнозина с удоволствие ще изпият чаша горещ чай след студа, това не е добра идея. Специалистите казват, че когато пием горещо, се чувстваме топло, въпреки че всъщност можем, напротив, да охладим тялото си, защото се потим от горещото. По-добре е да се даде предпочитание на топла напитка.
Не можеш да спортуваш на студа


Според изследвания при ниски температури на въздуха тялото изгаря повече калории. Експертите смятат, че можете да тренирате при всяко време, дори в сняг или дъжд, основното е да се обличате правилно.
Колкото по-топла е къщата, толкова по-добре.


Топъл и уютен дом, разбира се, е добре, но ако стаите са твърде горещи, това е причина да промените температурния режим. Експертите смятат, че къщата трябва да е около +20 °C. Сухият и топъл въздух дразни ларинкса и белите дробове. Така че е време да завиете вентилите на радиаторите и да включите овлажнителя.
Загрейте колата преди шофиране


Този мит някога беше верен. Автомобилите с карбуратор трябваше да се загреят преди шофиране. Сега дизайнът на автомобилите се промени, така че дори през зимата колата трябва да се загрява за не повече от 30 секунди, тъй като автомобилите са оборудвани със сензори, които контролират температурата.
За да се затоплите, най-добре е да вземете горещ душ.


Несъмнено топла вана или душ ви позволяват да се затоплите бързо. Внезапната промяна на температурата обаче може да увреди кожата и лигавиците ни. Най-добре е да пиете нещо топло и не седете неподвижно – движете се.
През зимата винаги напълнявате и това не може да бъде избегнато.


Някои зимуващи животни наддават на тегло преди зимата – като например мечки и прилепи. Хората просто не напълняват от смяната на сезоните. Въпреки това, в това твърдение има зрънце истина. Според изследвания липсата на слънчева светлина може да накара клетките да съхраняват мазнини по-активно. Но като правило, ако напълнявате през зимата, това е само защото се движите по-малко. Според статистиката през зимата хората качват около 2-3 кг.
Трябва да носиш чорапогащник или ще получиш артрит


Сама по себе си настинката не причинява артрит, а само влошава вече съществуващите симптоми. Учените са установили също, че влошаването на ставните проблеми през зимата се причинява не толкова от ниските температури, колкото от промените в атмосферното налягане. Въпреки това, за да не се преохладите, е по-добре да изберете по-топли чорапогащи.

Превод от руски: Зарата

(Visited 39 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!