9 дребни навика, които неусетно ни докарват куп ежедневни проблеми

Понякога извършваме едни и същи действия автоматично и дори не се замисляме за очевидната връзка между тези навици и проблеми, които неизбежно се появяват в ежедневието след известно време. Но те не само усложняват процеса на поддържане на домакинството и вредят на здравето, но и водят до ненужни отпадъци, например за подмяна на оборудване или ремонт. Какви на пръв поглед невинни навици в крайна сметка ни създават цял ​​куп ненужни проблеми.
9. Затръшваме вратата на микровълновата печка


Освен очевидната причина за разхлабване на вратата поради повредени пластмасови елементи, небрежното затръшване може да изгори и главния предпазител. И работата е там, че вътре в повечето врати има набор от ключове, които трябва да бъдат затворени в правилния ред, за да работи устройството правилно. Следователно вратите със и без дръжки трябва да се държат с ръка и да се затварят с леко движение.
8. Рядко сменяме торбата за боклук в прахосмукачката

image0 (9K)


Твърде много мръсотия и прах в контейнера или торбата за боклук могат да попречат на прахосмукачката да работи правилно. В най-добрия случай просто няма да получим добър резултат в края на почистването, в най-лошия случай това ще доведе до прегряване и ранна повреда на устройството. Оказва се, че това не се случва и ефективността на прахосмукачката не намалява, по-добре е да се отървем от боклука, преди пространството да е напълно запълнено с него.
7. Издърпваме кабела, когато изключваме оборудването от контакта


Това е особено актуално, когато прахосмугираме и неволно издърпваме проводника от контакта, без да забелязваме по време на почистването, че той вече се е опънал до краен предел. Случва се обаче по принцип това да е навик, така че не се притесняваме да хващаме не основата на щепсела, а кабела, когато искаме да разкачим нещо. Но тези на пръв поглед невинни действия могат да доведат до изключително неприятни последици под формата на повреда на окабеляването, контактите и самия кабел.
6. Не отваряме прозорците през зимата


През студените зимни месеци често предпочитаме да държим прозорците си плътно затворени, за да се предпазим от студ. Това обаче е грешка, защото къщата се нуждае от циркулация на свеж въздух през цялата година. Това се дължи основно на проблема с влажността, защото в противен случай кондензатът, който се събира по прозорците, може бързо да доведе до образуване на мухъл и гъбички. Ето защо все пак си струва да вземем това под внимание и периодично да проветрявате помещенията, когато в тях няма хора.
5. Оставяме завесата събрана след душ


Ако постоянно оставяме завесата събрана след душ, поради високата влажност и невъзможност да изсъхне правилно, тя скоро може да мухляса. В резултат на това или ще трябва болезнено да се отървем от вредната плака и в същото време да измием цялата баня, или да изхвърлим завесата и да купим нова, създавайки допълнителен разходен елемент.
4. Забравяме прането в пералнята


Оставянето на мокро пране в пералната машина не се препоръчва, тъй като влажната среда може да насърчи развитието на мухъл и бактерии, както и да причини неприятна миризма. И не става дума само за самите дрехи: с честото повтаряне на тази грешка подобни проблеми могат да увредят вътрешността на самата машина. Ето защо е важно да извадим прането навреме и в допълнение периодично да избърсваме барабана и уплътненията след цикъла на пране, а също така да оставяме вратата отворена, за да позволим на машината да се проветри и да изсъхне напълно.
3. Оставяме купичките за домашни любимци на пода


Домашните любимци често ядат не твърде внимателно, разпръсквайки храна около купата. Освен това понякога имат особен подход към храненето: предпочитат да не ядат всичко наведнъж, а да го разнасят из къщата през деня. И в двата случая къщата се превръща в истинско място за размножаване на бактерии. Най-добрият начин да избегнем това, освен от време на време почистване на купата и избърсване на повърхности, е да изчистим пода след определеното време за хранене.
2. Прекаляваме със средствата за отстраняване на запушвания


Проблемът е, че някои средства за отстраняване на запушвания са толкова разяждащи, че могат да корозират тръбите, ако се използват често. Следователно прибягването до такива мерки всъщност си струва само в екстремни случаи. И в останалото – да следим чистотата, образуването на топки косми и да не забравяйме за алтернативните методи за почистване. Например, можем да изсипем половин чаша сода, да изсипем същото количество оцет и 5 минути след като съскането утихне, да изплакнем сместа с гореща вода.
1. Почистваме фугите на плочките с оцет


Оцетът е един от основните елементи в арсенала на продуктите за устойчиво почистване. Важно е обаче да разберем, че не е подходящ за почистване на всичко. Това се отнася например за фугите на плочките в кухнята и банята и по-точно за фугиращата смес. Факт е, че циментовата смес има алкална основа и лесно се разтваря от киселините, съдържащи се в оцета. В резултат на това може да доведе до влошаване на ситуацията и шевовете не само ще пожълтяват по-силно, но и ще започнат да се рушат.

Превод от руски: Зарата

(Visited 267 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!