9 вещи, за които е по-добре да платите повече, отколкото да хапете лакти по-късно

Хубаво е, когато човек знае за какво отива всяка стотинка от бюджета му, не си позволява импулсивни покупки и не задлъжнява. Такива принципи на разумна икономика помагат не само да се спести капитал, но и да се увеличи. Но прекомерното скъперничество не е довело никого до добро. Желанието да се спестява там, където не трябва, често води до още по-големи разходи. За някои неща е по-добре да платите малко повече пари и да не съжалявате, отколкото да се опитате да спестите пари и да останете без нищо.
1. Дезинфектант за ръце


Погрешното схващане, че антисептикът е антисептик и в Африка, може да ви струва скъпо. В зависимост от използваното активно вещество дезинфектантите се делят на 2 вида: на алкохолна основа и без алкохол. Дезинфектантите за ръце без алкохол може да миришат добре и да не изсушават ръцете ви, но купуването им ще бъде загуба на пари, защото не са толкова ефективни. Експертите препоръчват почистване на ръцете с дезинфекционен разтвор, съдържащ поне 60% алкохол. Да, такъв препарат може да струва малко повече, но е много по-ефективен в борбата с вируси и микроби.
2. Дезодорант


Натуралните дезодоранти, които съдържат само естествени съставки, са особено популярни днес. Цената на такива продукти обикновено е малко по-висока от тази на „неекологичните“ колеги, но те не съдържат агресивни компоненти. Вземете триклозан, който се намира в много евтини дезодоранти. Това вещество може да предизвика алергична реакция.
3. Мицеларна вода


Разликата в цената на бутилките от различни марки до голяма степен се дължи на качеството на мицелите и допълнителните компоненти в състава на продукта. Нискокачествените суровини за мицели и неадекватното качество на пречистване на водната фаза на разтвора са 2 компонента, поради които мицеларната вода може да бъде по-евтина, но в същото време да повреди кожата. При неправилна грижа състоянието й ще се влоши още повече.
4. Четка за зъби


Средно електрическата четка за зъби е 10 или дори 20 пъти по-скъпа от обикновената. Въпреки това все още си струва да дадете пари. Тя премахва плаката много по-ефективно и значително намалява заболяванията на венците. Обикновеното четкане може да причини кариес, защото не почиства достатъчно плаката от зъбите ви. А посещението при зъболекарския кабинет удря портфейла много повече от закупуването на високотехнологични хигиенни продукти.
5. Нож


Евтините ножове в повечето случаи издържат по-малко заточване и седят неудобно в ръката. Което не може да се каже за ножовете от висок клас, чиято цена е много по-висока. Благодарение на стоманата с добро качество, такъв нож остава остър в продължение на много години. И благодарение на обмислената структура на дръжката, тя не причинява умора в ръката и се усеща като нейно продължение. Купуването на качествен нож е умна инвестиция, която се изплаща.
6. Ютия


Ютиите в ниската ценова категория обикновено са леки, което ги прави лесни за използване. Въпреки това, същото свойство е основният им недостатък: поради слаб натиск те не винаги могат да изгладят бръчките върху тъканта и всъщност са безполезни. Освен това евтините ютии често имат нискокачествени плочи, поради което ютията бързо става неизползваема. По-добре е да инвестирате в по-„изискан“ модел, който може да генерира голямо количество пара и значително да спести време и усилия, изразходвани за гладене на дрехи.
7. Маша за коса


Изборът на различни маши за коса е огромен. Най-достъпни са хромираните маши, но те се считат и за най-вредните. Този материал е склонен да прегрява, поради което често изгаря косите. Тефлоновите модели също изглеждат привлекателни за цената си, но всъщност изсушават косата, правейки я вяла и безжизнена. Покритието на най-безопасните материали е от керамика или турмалин. Цената на такива маши е по-висока от средната, но те не увреждат косата.
8. Лак за нокти


Една от основните разлики между скъпия и евтиния лак за нокти е качествената четка. Ако четката е твърда, тогава покритието ще лежи по-равномерно и ще продължи по-дълго. Освен това надеждните марки са склонни да правят много изследвания и да използват безопасни материали в своите продукти, така че техните лакове могат да струват значително повече. Други производители, които искат да спестят пари, използват опасни токсични компоненти като формалдехид, дибутил фталат и толуен. Тези вещества могат да причинят сериозни здравословни проблеми.
9. Кутии за храна


Съвременните изследвания показват, че повечето пластмасови продукти отделят подобни на естроген химикали, които нарушават ендокринната система. Поради тези частици може да се стигне до наддаване на тегло, а също така могат да доведат до затлъстяване и да причинят намаляване на репродуктивната функция. Най-безопасните пластмасови съдове са тези, които не съдържат Бисфенол А, но не винаги са безвредни. По-добре е да закупите съдове от стъкло, силикон, керамика или неръждаема стомана. Разбира се, тези кутии ще струват повече. Но тяхната безопасност и издръжливост ги правят по-разумна инвестиция.
Превод: Зарата

(Visited 109 times, 1 visits today)