В Пазарджик забраниха бурките. Ще ги последват ли в Стара Загора?

Пазарджик стана първият град у нас, забранил носенето на бурки на обществени места.

Общинските съветници в Пазарджик с почти пълно единодушие одобриха тоталната забрана за облекла и аксесоари, прикриващи лицето. Ограничението важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства.

Изключения са допустими, ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, а също така ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

За първо нарушение глобата е 300 лева, за всяко следващо – по 1000 лева.

Както ЗАРАТА вече съобщи, пълна забрана на бурките на обществени места предстои да бъде приета и в Стара Загора.

Предложението е направено от общински съветници от ГЕРБ и Патриотичния фронт, като вместо „бурки“ формулировката е „аксесоари, прикриващи лицето по начин, пречещ на разпознаването“. Към тях се присъединява и съветник от ВМРО, който уточнява, че забраната се отнася и до учебните заведения.

Уточнението се е наложило поради сигнали, че в две от учебните заведения в населения с цигани квартал „Лозенец“, няколко ученички идват облечени в нетрадиционните за нашите географски ширини одежди.

По-рано общинските съветници в Стара Загора единодушно наложиха забрана върху религиозната пропаганда извън молитвените домове на всяка една от религиозните деноминации.


image0 (9K)