Категория: Здраве – интервюта

Интервюта с лекари и изтъкнати медици

Усложнения при диабет убиват всеки ден по 18 души в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета,….

Проф. Грозданка Лазарова: Увеличава се броят на колитите след К-19

„Увеличава се броят на пациенти с токсинмедиирани колити след прекарана COVID-19 инфекция, което наложи среща на експертните съвети по микробиология, вирусология, епидемиология, инфекциозни болести и фармакология и до създаване на….

Доц. Детелина Луканова: Венозната тромбоза може да протече и без симптоми

„Тромбозите са едно от честите усложнения на COVID-19 инфекцията, при която се развиват тромби в артериалната и венозната система на пациентите. Рискът от дълбока венозна тромбоза (съсиреци в дълбоките вени….

Доц. Димитър Петков: 30% от тежко болните с К-19 развиват венозна тромбоза

„Тромбозите са едно от честите усложнения на COVID-19 инфекцията, при която се развиват тромби в артериалната и венозната система на пациентите. Рискът от дълбока венозна тромбоза (съсиреци в дълбоките вени….

Д-р Красимира Минева: Само 10% от реанимираните с К-19 оцеляват

Само 10 процента от настанените в интензивно отделение се връщат към живота. Това показва практиката на началника на клиниката по пулмология в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора д-р Красимира….

Проф. Грозданка Лазарова: Увеличават се колитите след К-19

„Увеличава се броят на пациенти с токсинмедиирани колити след прекарана ковид инфекция. Това наложи среща на експертните съвети по микробиология, вирусология, епидемиология, инфекциозни болести и фармакология и до създаване на….

Доц. Емил Славов: Щадящите антигенни тестове няма да травмират децата

„От Българската асоциация по клинична имунология са изпратили препоръки до Министерство на здравеопазването относно издаването на зелен сертификат за ковид на база на тестове за антитела.“ Това коментира за Радио….

Министър Кацаров в „Здравей, България“: Здравната система е добре организирана и няма място за паника

„Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е добре организирана. Осигурени са лекарства, кислород, има достатъчно легла, за да посрещнем потребностите на пациентите.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на „Здравей, България“ по Нова ТВ. Той обясни, че високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора – лошото състояние на здравната ни система, лошото ѝ управление по време на кризата и нивото на ваксинация сред населението. „Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините и е много трудно да бъдат променени. През цялото време сме се придържали към разбирането, че ваксинацията е доброволен акт“, посочи здравният министър. От думите на д-р Стойчо Кацаров стана ясно, че и преди COVID-19 България е била на първо място в света по обща смъртност. Той допълни, че смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. „Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система“, каза още министърът. По отношение въвеждането на нови мерки д-р Кацаров коментира, че това не са решения, които се взимат еднолично от него. Преди да бъдат предложени нови мерки, те се обсъждат с широк кръг от експерти и след това се представят и съгласуват с всички заинтересовани страни. „Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници и високият брой смъртни случаи, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не желаят да се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки“, беше категоричен министър Кацаров.

Зам.-министър Димитър Петров: Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат лекарствата от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия

„Всички аптеки, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса, могат да отпускат лекарствата от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия. Тези медикаменти ще бъдат предписвани в разкритите в страната COVID-зони и ще бъдат безплатни за пациентите. В списъка са включени 3 групи лекарства: антибиотици, кортикостероиди и нискомолекулни хепарини.“ Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров при участието си в предаването „Денят започва“ на Българската национална телевизия.  Той посочи, че от днес, 17 септември, всички пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID-19 могат да се лекуват безплатно в домашни условия, след като са преминали през т.нар. COVID-зони. До момента са регистрирани 46 такива зони, като очакванията на Министерството на здравеопазването са до две седмици техният брой да достигне 150. „Навсякъде, където има медицински центрове, отговарящи на изискванията, те могат да сключат договори за амбулаторно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Тези кабинети ще получат и по 15 хил. лв. за работа в неблагоприятни условия“, категоричен бе д-р Петров. Той обясни, че болните, които нямат сериозни симптоми, необходимост от допълнителни изследвания, повишена телесна температура и проблем със сатурацията, ще продължат да бъдат наблюдавани дистанционно от общопрактикуващите лекари. „По този начин ще облекчим и личните лекари, за да могат да наблюдават и хронично болните граждани от пациентските си листи. С разкриването на COVID-зоните значително намалява рискът от смесване на потоците пред кабинетите на ОПЛ“, уточни още заместник-министърът.   https://bntnews.bg/news/vsichki-apteki-koito-imat-dogovor-s-nzok-shte-izpisvat-bezplatnite-lekarstva-za-covid-19-1169078news.html

Д-р Стойчо Кацаров в „Лице в лице“ по БТВ: Щях да изкарам доста лежерен мандат, ако правителството на Бойко Борисов не ми беше оставило съсипана здравна система и провалена ваксинация

„За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с COVID-19, които се лекуват в домашни условия. Поемаме изцяло диагностиката и лечението на леките и средно тежки случаи“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Лице в лице“ по БТВ. НЗОК ще плаща лекарствата на пациентите, които се лекуват от коронавирусна инфекция амбулаторно. Медикаментите ще са в три групи – антибиотици, кортикостероиди и такива, повлияващи кръвосъсирването. Той обясни, че Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия. „Една от целите на тази мярка е да се намали натискът върху болниците, както и да не се сливат потоците на пациенти, болни от COVID-19 и на такива с други заболявания“, каза д-р Кацаров. Освен това, по думите му, така се дава възможност на общопрактикуващите лекари да обърнат повече внимание на хроничноболните пациенти. Попитан за ниското ниво на ваксинация министърът на здравеопазването отговори: „Щях да изкарам доста лежерен мандат, ако правителството на Бойко Борисов не ми беше оставило съсипана здравна система и провалена ваксинация“. „Най-голямата грешка, която допуснаха бе с възрастните хора“, допълни той и припомни, че те са били поставени в четвърта фаза на ваксинационния план, а в европейските страни те са били приоритетна група. „Не беше проведена никаква информационна кампания“, обясни още здравният министър като посочи, че са се създали силни антиваксърски настроения. „Тези първоначални нагласи трудно ще се преодолеят“, обясни д-р Стойчо Кацаров. По отношение на прилагането на третата доза от ваксините срещу COVID-19, той обясни, че експертите предлагат да не се избързва. „Стремял съм се досега да основавам решенията си на становищата на експертите“, увери министърът на здравеопазването. За въведените противоепидемични мерки д-р Кацаров подчерта, че няма да налага мерки, както ГЕРБ, с предизборни цели. Той също така заяви, че ако 60-70% от хората се бяха ваксинирали, или поне 70-80% от хората над 60 години, Министерството на здравеопазването нямаше да наложи нито една ограничителна мярка. „Тези мерки не са тежки, те са много добре премислени. Мерките са наложени там, където има най-висок епидемичен риск“, изтъкна здравният министър. Д-р Кацаров каза още, че Министерството на финансите и Министерството на икономиката имат механизми за компенсация на засегнатите бизнеси, но припомни също така, че една организация, заради близостта ѝ до ГЕРБ, е протестирала още преди да бъдат въведени каквито и да било мерки.  

Д-р Стойчо Кацаров: Извадих на показ лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система като основна причина за високата смъртност, която регистрирахме през миналата година

Линк към интервюто на министър Кацаров   „Важно е да се приеме актуализацията на бюджета. В противен случай средствата няма да стигнат нито за медиците, нито за пенсионерите.“ Това каза в предаването „Денят на живо“ по Nova News министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той посочи, че рискът от разпространението на COVID-19 можеше да бъде минимизиран, ако се бяхме ваксинирали през пролетта и лятото. „Основните причини за ниския процент на ваксинирани хора се коренят в това, че предишното правителство е договорило ваксини, които януари и февруари не е можело да бъдат доставени. Резултатът от това е фалстарт на имунизацията. Втората и може би най-голяма грешка на имунизационния процес е, че възрастните хора не бяха приоритет. Вместо тях се имунизираха футболни клубове. Този фалстарт допринесе за създаването на негативни нагласи, които сега е много трудно да бъдат преодолени“, подчерта още здравният министър. По думите му 86% от смъртните случаи към момента са на възрастни хора. „Средната продължителност на живота в България се скъси с 1,5 г. през миналата година“, уточни министърът. Д-р Кацаров беше категоричен: „За петте месеца управление на ГЕРБ – от декември до май месец, са поставени 900 хил. ваксини. За три месеца и една седмица по време на служебното правителство са поставени милион и 300 хил. ваксини, но това не е достатъчно – малко е и не ме удовлетворява. Не ме удовлетворява и ръстът при ваксинацията на възрастните хора, защото той не е достатъчен. Повече от половината от възрастното население все още не е ваксинирано. Ако се бяхме ваксинирали в голям процент, ако възрастните се бяха ваксинирали, не само нямаше да налагам допълнителни противоепидемични мерки, но и най-вероятно щях да отменя съществуващите.“ Здравният министър подчерта, че предстои корекция в методиката за заплащане на допълнителни възнаграждения на работещите на първа линия. „С промените повече хора ще получават повече пари и ще бъдат изчистени много от недоразуменията, които се създадоха по досегашния текст на методиката. Направени са корекции, които касаят и болничната, и извънболничната помощ.“ Д-р Кацаров съобщи, че има експертен съвет, който ще даде препоръки относно поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19. „Съветът трябва да излезе със становище от коя ваксина, в какви срокове трябва да бъде извършена имунизацията и на кои групи от хора може да се прилага. До края на седмицата очаквам такова предложение“, посочи министърът и уточни, че системата е подготвена за поставяне на трета доза.    

Изключително нахалство е тези, чиито бакии оправяш, да ти искат оставката

"Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
По думите му при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват – може да се наложи да се въведат и по-строги:
"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем!". Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса:
"Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания – те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той. „Вместо възрастни хора се ваксинираха футболни клубове, а Бойко Борисов използваше ваксинационни екипи в предизборната си кампания.“
Около 95 процента от починалите и от настанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса, обяви министърът на здравеопазването:
„Между 94 и 96 процента от хоспитализациите са на неваксинирани хора. Така е и с починалите. Смъртните случаи сред ваксинирани са един на хиляда, колкото при грипа. Сред неваксинираните на 100 болни умират 4-ма“, каза той. Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза, посочи още министър Кацаров. „Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността, в смисъл не забранява, поставянето на трета доза. Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет, следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага“, обясни министърът и добави:
„Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна“.
Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина. Сега имаме договорени 4,5 млн. ваксини от Астра Зенека и никой не иска да се ваксинира с тях. Що се отнася до скоростта на ваксинацията, за 5 месеца при управлението на Борисов и Ангелов са поставени 900 000 ваксини. За три месеца през време на служебното правителство са поставени 1 милион и триста хиляди дози. Това са фактите“
По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало:
"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното – не чак толкова много заразени, но повече починали".
По повод мотивите на ГЕРБ и Костадин Ангелов да искат…