Категория: История

Събития от близкото и далечно минало. Исторически хипотези.

Старозагорското СУ „Иван Вазов“ – възрожденско огнище и през XXI век

На 26 ноември през далечната 1907 мъжкото класно училище в Стара Загора се преименува на Старозагорска мъжка гимназия “Иван Вазов” и се настанява в ремонтираните стаи на хотел “България”. А….

Дрехи по френски журнали шиели в Девическото училище в Стара Загора

През първата половина на XX век в Стара Загора работят над 20 културно-просветни и благотворителни дружества. В стремежа си да водят активна дейност, те често си съперничат, появяват се дразги…..

За красивата Ирина се жени цар Гавраил Радомир. Какво я свързва с днешна Стара Загора

Както ЗАРАТА писа, две български царици са свързани с побратимения на Стара Загора гръцки град Лариса. След съпругата на цар Самуил, това е Ирина, съпруга на цар Гаврил Радомир. Бракът….

Агата, съпругата на цар Самуил. Връзката й с днешна Стара Загора

Побратименият на Стара Загора град Лариса е свързан с историята на Първата българска държава – там са родени две български царици, плод на династични бракове с управляващата българска царска династия….

За баба ми Дешка от Крън, нейните двама съпрузи, живота й в Енина и един прояден от годините сватбен воал

Стефан КИСЬОВ* Историята на любовта между баба ми Дешка и дядо ми Теньо започнала някъде около 1926 година със срещата и влюбването им, което било последвано от бягството й от….

На 10 май през 1933 г. в Берлин горят 20 000 книги

Думите на германския писател Хайнрих Хайне ще се окажат пророчески за едно събитие случило се на тази дата преди 100 години след тяхното изричане.“Там, където горят книги, по-късно ще горят….

35 години от една от големите трагедии в историята на Европа

Днес се навършват 35 години от една от най-големите трагедии в историята на Европа – аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. На 26 април 1986 година, час и половина след….

Отбелязваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски

На 14 април 2021 г. се навършват 200 години от рождението на големия български революционер Георги Сава Раковски. Той е един от основоположниците на модерната българска политическа мисъл, дипломация и държавност. Специални….

Бащата на българската археология – убит като куче от комунистите

Днес се навършват 138 години от рождението на един от най ерудираните български политици и учени – Богдан Филов. Виден български археолог, историк на изкуството и политик, той е два….

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!