Категория: История

Събития от близкото и далечно минало. Исторически хипотези.

„По пътя на паметта и съдбата на бежанците“. Денят на Тракия

Изложба „По пътя на паметта и съдбата на бежанците“. посветена на Деня на Тракия, откриха вчера в Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора – по повод на 26….

Минчо Нейчев. Швейцарски възпитаник, комунистически висш политик след деветосептемврийския преврат

135 години се навършват тази година от рождението на философа политик от Стара Загора Минчо Нейчев. Завършва право и философия в Швейцария. След 9-и септември 1944 г. последователно е министър….

45 години излиза старозагорският вестник „Септември“

Преди 77 години на днешния ден през 1945-та излиза първият брой на един от най-дълго съществувалите вестници в Стара Загора – „Септември”. Издава го редакционен комитет с първи главен редактор….

Старозагорското СУ „Иван Вазов“ – възрожденско огнище и през XXI век

На 26 ноември през далечната 1907 мъжкото класно училище в Стара Загора се преименува на Старозагорска мъжка гимназия “Иван Вазов” и се настанява в ремонтираните стаи на хотел “България”. А….

Дрехи по френски журнали шиели в Девическото училище в Стара Загора

През първата половина на XX век в Стара Загора работят над 20 културно-просветни и благотворителни дружества. В стремежа си да водят активна дейност, те често си съперничат, появяват се дразги…..

За красивата Ирина се жени цар Гавраил Радомир. Какво я свързва с днешна Стара Загора

Както ЗАРАТА писа, две български царици са свързани с побратимения на Стара Загора гръцки град Лариса. След съпругата на цар Самуил, това е Ирина, съпруга на цар Гаврил Радомир. Бракът….

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!