Световни новини

Африканската чума стигна до филипинската столица Манила

Филипините съобщиха за първите си случаи на африканска чума по свинете. Тя се превръща в поредната страна, засегната от болестта. Цените на свинското месо се повишиха в световен мащаб.

Вирусът причинява хеморагична треска при прасетата, която почти винаги завършва със смърт. Няма антидот или ваксина и единственият известен метод за предотвратяване на разпространението на болестта е – избиване на засегнатия добитък.

Заразени прасета са открити в два града в близост до филипинската столица Манила и властите са изолирали над 7000 прасета в радиус от един километър, заяви министърът на земеделието Уилям Дар, цитиран от световните агенции. Той каза, че нацията не е изправена пред епидемия и призова филипинците да продължат да ядат свинско месо, което е важна позиция на пазара и представлява 60 процента от консумацията на месо във Филипините.

Данни на Земеделското ведомство сочат, че азиатската държава е осмият по големина в света производител на свинско месо, а свиневъдната промишленост се изчислява на 260 милиарда песо (5 милиарда долара), припомня БГНЕС.

14 от 20 проби, изпратени в лаборатория във Великобритания, показват положителен тест за африканска чума, но ще отнеме още една седмица, за да се потвърди колко се е разпространила болестта. Властите подозират, че случаите на чума по свинете произтичат от отглеждане на свине в задния двор, където прасетата се хранят с помия и остатъци от храна от хотели и ресторанти. Според Манила вирусът може да бъде проследен и до контрабандно замразено месо и връщащите се от чужбина филипински работници, които са носели със себе си заразени месни продукти.

Румяна Иванова

Аз мога

Share
Published by
Румяна Иванова

Recent Posts

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

2 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

3 часа ago

Холивудски актьор ще става бос на Илия Груев в Лийдс

Уил Феръл е закупил голям дял в "спящия гигант"...

4 часа ago

Най-добрите любовни комбинации за зодия Телец

Вижте кои са, ако сте представител на тази зодия...

5 часа ago

Историите ON AIR: За спасителното чудо на Воскресението!

Възкресението на Исус е историческият факт, който поставя основата на християнството...

6 часа ago
image0 (9K)