Ако ви е налегнала пролетна умора, полезни съвети

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Жените са по-уязвими към депресиите, защото са по-емоционални в своите възприятия, т.е. тяхната психика е по-уязвима. Оплакванията са общо неразположение, сънливост, слаба концентрация, раздразнителност.

[ad id=“225664″]

През пролетта се засилва слънчевата радиация, а заедно с нея нараства и емоционалната възбудимост. Резките промени в атмосферното налягане предизвикват главоболие, общо влошаване на здравословното състояние, понижаване или повишаване на кръвното налягане. Промените във времето, значителните температурни амплитуди предизвикват допълнителен стрес.

[ad id=“263680″]

Недостатъчното количество витамини и минерали предизвикват сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден. Настроението също рязко се променя. Денят нараства а организмът има нужда от време, за да се пренастрои към подобно натоварване.

[ad id=“236993″]

Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на здравето. Тя предизвиква нервни импулси, идващи от ретината и очите към хипоталамуса, който участва в регулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните. Независимо на какво се дължат, тези състояния отзвучават за 2- 3 седмици.

Здравните специалисти дават няколко много важни съвета как да се предпазите от пролетната умора:

[ad id=“225664″]

Засилената консумация на сезонните плодове и зеленчуци, съчетано с пиенето на много вода, определено събуждат и освежават тялото ни. Зареждаме се с витамини, минерали, течности и енергия.

Пролетта не е правилният сезон за спазване на диети особено първите месеци. Организмът има нужда от разнообразна, богата на витамини и минерали храна, без злоупотреба с мазнини и въглехидрати Увеличете двигателната активност. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение, прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна.

[ad id=“263680″]

Спете достатъчно – поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма. Започвайте деня с контрастен душ и утринна гимнастика. Носете дрехи с ярки и жизнерадостни цветове. Стойте повече време на слънце – това ще повиши настроените ви. Натурален антидепресант е триптофана, който се съдържа в шоколада, едно парченце шоколад е достатъчно за да повиши настроението ви.


image0 (9K)