Аркутино – простор, дюни, лилии – само няколко дивни причини, за да го посетите

Аркутино е едно от последните девствени места по българското Черноморие. Просторният плаж, златистият пясък, нежната милувка на вълните, прохладата на морския бриз са условие за пълноценен отдих .В Аркутино се намира най-високата пясъчна дюна в България. Оттук започва и природния резерват „Ропотамо“, а разходката сред девствената природа крие неочаквани преживявания.
[ad id=“225664″]
Резерват Ропотамо

Резерват „Ропотамо” е разположен по течението на едноименната река . Лонгозни гори, скални образувания, пясъчни дюни, терасовидни брегове, блата и мочурища има в него. По бреговете може да се видят лиани, блатна тръстика,а по дюните красивата пясъчна лилия. Има и находище на морски пелин-рядко растение с медицинско значение .Над 100 растения, са включени в Червената книга на България и 70 вида птици от 250-те които се срещат тук , са застрашени от изчезване.Това природно богатство може да се види, ако пътувате с лодка по реката или се разходите из резервата.

Змийски остров

Змийският остров от 1992 година е част от резерват „Ропотамо”.Получил е името си от множеството сиви водни змии, които го обитават. На площ от 12 д-ка се срещат единствено тук диворастящи ядливи кактуси пренесени от ботаническата градина в Братислава от цар Борис III. Остовът е особено привлекателен и за любителите на подводния риболов.

Блатото

Лагунното блато Аркутино е ботанически резерват сред лонгозна гора. От морето го отделят 500 м пясъчни дюни. През 1962 г. е обявено за резерват заради естественото находище на водни лилии.Папурът и тръстиката, които го покриват са дом на много водоплаващи и прелетни птици.

Странджа

Живописна е Странджа с нагънатите, заоблени хребети, покрити с горски масиви,които създават условия за укритие на дивеч . Тук преминава големият миграционен път „Via pontica“, на множеството прелетни видове.Сред забележителностите са пещерите и изворите край река Младежка, пещерите край с.Бяла вода и Кости , мраморните куполни гробници в местностите Мишкова нива и Пропада.Особено внимание заслужават прилепите, които са 21 вида, всичките включени в световната Червена книга ,а популацията на видрата в р. Велека е най-добре запазената в Европа.

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

Вдигнаха „Спартан“ за спешен пациент от Варна до София

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена обстановка...

43 минути ago

Круиз за нудисти примамва с 11 дни голо хоро и връщане в рая

Пасажерите трябва да са наметнати на пристанищата...

53 минути ago

Откриха огнище на птичи грип във ферма за патици

То е в обект в хасковското село Константиново...

един час ago

Вдихнаха „Спартан“ за спешен пациент от Варна до София

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена обстановка...

2 часа ago

Зодии, за които месец май носи трудности

Вижте дали вашата зодия е сред тях...

2 часа ago
image0 (9K)