Астронавт от НАСА: Земята от космоса изглежда като жив, дишащ организъм

Астронавтът  Робърт Бенкен сподели в интервю от борда на Международната космическа станция (МКС), че гледката към Земята от космоса променя светогледа, съобщи „Сайънс алърт“.

Бенкен и неговия колега Дъг Хърли стигнаха до МКС с първия полет, осъществен от американска земя след 2011 г. с кораба „Дракон“ на частната компания „Спейс Екс“, предава БТА.

„Астронавтите обикновено изпитват обзорния ефект, когато за пръв път излетят в космоса и обърнат поглед към Земята“, каза Бенкен по време на медийна среща, организирана от НАСА. Ефектът е описан през 1987 г. от Франс Уайт, който никога не е летял в космоса.

„Виждаш, че това е една-единствена планета, с една атмосфера за всички. Това е нашето място във Вселената, което всички ние споделяме. Погледнато от тази перспектива, когато всички ние преминаваме през неща като пандемията или виждаме предизвикателствата пред страната ни и по света, осъзнаваме, че предизвикателствата са пред всички нас“, каза още той.

„Когато поглеждаме към Земята от космоса, виждаме една удивителна, неописуемо красива планета. Изглежда като жив, дишащ организъм. И в същото време изглежда много крехка. Всеки, който е бил в космоса, казва същото, защото то е наистина поразително. И е тъжно да видим този тънък като хартия слой, който защитава всяко живо същество на Земята“, пише в книгата си „Orbital Perspective“ и Рон Гаран, астронавт от НАСА, който е прекарал 177 дни в космоса в две мисии.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)