Щата Вашингтон е превзет от гигантски азиатски стършели

Стотици гигантски азиатски стършели (стършели убийци), са превзели американския щат Вашингтон по границата с Канада. Те застрашават хората и пчелите, съобщи Ройтерс, като се позовава на местните селскостопански власти.

Стършелите от вида Vespa mandarinia стигнат повече от 6 см дължина. Обичайно те обитават Югоизточна Азия, Китай и Тайван. През декември те са забелязани за пръв път в Блейн, щата Вашингтон от местен стопанин, каза Свен-Ерик Спишегер, главен ентомолог в земеделското министерство на щата Вашингтон, предава БТА.

„Гигантски азиатски стършел може да те ужили многократно и да отдели по-големи дози отрова заради големината си. Отровата е токсична и създава локална некроза около раната от ужилване, така че можете да видите поразената тъкан“, казва Спишегер.

„В литературата четем, че повечето хора могат да преживеят едно или две ужилвания. Но ако сте подложен на повече ужилвания, некрозата и отровата навлизат в кръвообращението и започват да въздействат върху органите. А множеството ужилвания могат просто да бъдат фатални“, допълва той.

Гигантските стършели са заплаха и за селското стопанство и по-специално за пчеларството, защото тези насекоми атакуват медоносните плечи, обяснява специалистът. Няколко стършела могат да разрушат цял кошер за няколко часа.

„Стършелите навлизат във фаза, в която избиват пчелите, като ги обезглавяват. След това превземат кошера и го третират като свой, карат пчелите да изхранват техните малки“, пише на сайта на щатското земеделско министерство.

Учените не са наясно как стършелите са стигнали до Блейн. Най-вероятно е да са пристигнали с контейнер на търговски кораб на някое от пристанищата в щата.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)