Б. Борисов пред Панорама: Предсрочни избори няма да има

Борисов: Защо да дам 50 млн. лв. за предсрочни избори, ще ги дам на пенсионерите за Великден. 

Така и ще направя. Направихме го и за Коледа. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на „Панорама“ „Обмисляте ли да отидете на избори сега“.

„От предсрочни избори интерес има само ГЕРБ, но народът няма да одобри харченето на нови 50 млн. лв. Категорично казвам: Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам сам нови избори“, посочи министър-председателят.

Той съобщи още, че в петък в телефонен разговор е станало ясно, че в понеделник одиторите за КТБ „Аликс партнърс“ – фирма, разследваща банкови фалити, ще изпратят писмо с разрешение целият доклад да бъде даден в секретната секция на парламента. „Опитваме да го качим и на сайта на Министерството на финансите, но за това още нямаме разрешение“, добави Борисов. Но „в този разноцветен парламент 240 депутати ще го четат, ще го разказват. Прокуратурата ще разследва кои са виновните за източването на КТБ – дали е управата на БНБ. Според мен това са трима души, но да не предвещавам, прокуратурата ще си свърши работата докрай“, посочи премиерът.

Борисов заяви още, че до половин година ще настигнем Румъния в напредъка си за съдебната реформа. Амбицирани сме във всяко отношение да бъдем еталон. До април министър Екатерина Захариева и експертите й от Министерството на правосъдието ще подготвят 5-те ключови закона – Наказателния и наказателно-процесуалния кодекс, антикорупционния закон, Закона за съдебната власт и антитерористичния.

„След като ми задават на мен въпроси за обществените поръчки, аз трябва да направя така, че да няма съмнения“. Така Борисов обясни причината за отмяната на големи обществени поръчки в последните дни. „Посочването на хора и фирми с пръст е неправилно, защото в тях работят много хора, но ние трябва да сме толкова прозрачни със средствата, които се дават от бюджета, както и с европейските пари“.Аз не влизам във войни никога. Винаги съм имал принципни позиции. Най-важното за мен е е да ми е чиста съвестта, да са ясни действията на правителството и там където считам, че нещата могат да се направят по-добре, още повече, че сега имаме и нов закон, мисля, че правилно направихме и това радва хората.

2 милиарда са обществените поръчки, които спираме, каза Борисов, но без да спомене кои точно.

По въпроса с блокадата на границата в Гърция Бойко Борисов коментира, че е недопустимо като в 19 век гръцките фермери да блокират браздата и да дразнят допълнително български шофьори „да си пекат ципури, да играят сиртаки, да пият узо“. „Казах това и на Ципрас, и на Меркел, и на Юнкер.“ В неделя гръцкия премиер Алексис Ципрас обещал да се срещне с местните фермери. Борисов поздрави за реакцията българските превозвачи и министъра на транспорта Ивайло Московски, който „всеки ден е при тях“.

В Брюксел и в петък премиерът изразил тезата си да се затворят за бежанци абсолютно всички външни граници на Европейския съюз. „Пагубно е една по една държавите да изграждат заграждения, и то вътре в сърцето на Европа“, подчерта премиерът.

На 5 март на среща Турция-ЕС в Брюксел очаквам отговор какво ще правим с мигрантите, които прииждат, заяви Борисов. Със затоплянето на времето бежанският натиск над България се е засилил. Вече на нощ имаме между 200 и 300 мигранти.

На въпрос на водещия с Орбан или с Меркел сте, Борисов отсече „Аз съм с Европейския съюз. Позицията ми е солидарна и с Орбан, и с Меркел, и с всеки европеец“.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)