Българи от Лондон към Борисов: Какво правите, за да се върнем?

Какво прави държавата, за да върне българите в чужбина в родината и какви са стимулите, за да се преодолее демографската криза. Тези въпроси поставят българи в Лондон на премиера Бойко Борисов, по време на посещението му там.

В социалните мрежи беше разпространено видео на част от дискусията между премиера и наши сънародници.

„Какво се прави за младите българи – ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук. Не желая да живея живота си в чужбина, говорейки чужд език, бидейки чужденец, колкото и висококвалифициран да съм и високоплатен, в един момент парите не са толкова важни“, обръща се към премиера младеж от аудиторията.

Той поставя въпрос и с обезлюдяването на страната. „Ние сме буквално асимилирани“, провикват се хора от присъстващите.

„Правим всичко възможно“, отговаря Борисов.

„Г-н Борисов, как да оставя децата си да израснат в България, която е разпиляна и разпокъсана“, задава отново въпрос човекът от публиката.  Борисов отговаря: „Това не е верно“. „Как да не е вярно? Ние сме пример за това. Защо съм аз тук, а не в България?“, отговаря на свой ред мъжът.

„Добре дошъл си да се върнеш“, казва му Борисов, на което жена от публиката контрира: „Няма работа“.

Друга жена пита има ли програми за начален старт за работа в България. „Има, разбира се, по програма „Конкурентоспособност“, отвръща Борисов, на което получава отговор: „Не, няма“.

Друг човек от публиката пита Борисов дали би подкрепил идеята за единна минимална работна заплата в целия ЕС. Премиерът казва, че „трябва да удържат бюджетите“ и икономиката трябва да е стабилна. Човекът от публиката му казва, че това би било стимул за връщане на хората в България, на което Борисов отговаря: „Да, но трябва други трябва да ги изработят тези пари“.

След това Борисов си тръгва и предлага „колегите“ (правосъдният министър Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Даниел Митов) да продължат да отговарят на въпросите.

Препечатано от Offnews.bg


image0 (9K)