Българин осъди бившия си работодател за 650 хиляди долара

Американски съд осъди бизнесмен да плати 650 хиляди долара на български портиер, който бил уволнен от работодателя си от град Белвю край Сиатъл. На нашенеца му бил поставен ултиматум – да научи английски или ще си изгуби работата, съобщи вестник The Seattle Times, цитиран от pariteni.bg.

Йордан Петров завежда дело срещу Джеймс Хъбърт и съпругата му Синтия Съливан, която е бивш общински съветник в окръг Кинг, за дискриминация, репресии и неизплатени заплати. Той бил безцеремонно уволнен от „Нърбърт Ресърч“ при получено нареждане да запише курсове по английски език след като е работил за фирмата 5 години без никакви проблеми.

image0 (9K)

Присъдата включва 300 хиляди долара по федерални и щатски искове и 350 хиляди долара наказателни вреди срещу Хъбърт и компанията му. Заседателите не са стигнали до решение по иска на Петров за дискриминация.

„Това е много тежка присъда, особено по случай на нископлатен служител“, коментира Елизабет Хенли, адвокат на Петров. Той е бил нает от съпругата на Хъбърт през 2006 година. Българинът получавал по 12,5 долара на час. С Йордан се работело приятно, въпреки че не знаел добре английски, разказват негови бивши колеги. След като бил уволнен, той не успял да си намери нова работа и се върнал в България.

Преди да уволни Йордан, шефът му Хъбърт го попитал дали е мюсюлманин. Българинът отговорил, че не е мюсюлманин и работодателят му започнал да се държи с него неуважително и дискриминативно в сравнение с останалите служители. Отначало му намалил заплащането на работните часове, а после го накарал да боядиса сградата на фирмата само с четка и стълба. Когато Йордан се оплакал, работното му време било увеличено на 10 часа, без да получи допълнително заплащане. След това шефът на Йордан го накарал да се запише на курс по английски език. Класът обаче бил вече пълен и българинът бил уволнен от работодателя си.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!