Като любител на баниците веднъж докато се ровех из Интернет, за да намеря поредната нова вкусотийка попаднах на една много интересна рецепта. Това, което виждах беше нещо средно между баница и пица. Изглеждаше чудесно, а когато я приготвих се оказа, че е и доста вкусна. Няма смисъл да ви убеждавам. Опитайте сами.

Продукти:

1 пакет фини кори за баница от 400 гр.
1 яйце
1 домат
1 малка тиквичка
1-2 триъгълничета топено сирене
малко пушена свинска шунка или друг колбас
бучка краве сирене
60 грама масло
80 грама сирене крема
300 грама роле шунка и кашкавал
250 грама кашкавал
50 грама чедър
шарена сол
риган
магданоз
сол
черен пипер

Приготвяне:

Застелете тавичка с хартия за печене. Разтопете маслото. Нарежете домата,тиквичката и ролето на тънки шайби,кашкавалите настържете. Разбийте крема сиренето с яйцето,сложете малко черен пипер. Намажете дъното на тавичката с малко масло. Намажете половината на първата кора с масло и я прегънете на две. Сложете я на дъното.Така направете с още две кори,прегънете ги и ги сложете върху първата. Така ще получите 6 пласта от три прегънати на две кори. Намажете с 2-3 с.л. от яйчената смес. Целта е корите да станат сочни и споени. Наредете за първи пласт шунката.
Следват още две кори,намазани с масло и прегънати на две. Отново намазвате с малко яйчена смес. Вторият ред е с шайбите тиквички, настърган кашкавал,малко солчица и магданоз /или копър/. Следват пак две кори,намазани с масло и прегънати на две.

И отново малко яйчена смес. Трети ред плънка е от шайби кашкавалено роле с шунка. Пак кори и пак яйчена смес. Четвъртият ред е с шайби домат,натрошено краве сирене,парченца топено сирене и малко настърган кашкавал,риган и шарена сол. Завършвате с две тънко намазани с масло кори,прегънати на две.Намажете ги и отгоре с масло. Печете в загрята на 200 гр. фурна около 20 мин.,долен реотан с вентилатор. Извадете тавичката,поръсете остатъка от кашкавала и настъргания чедър / смесете ги преди това /,макло магданоз и подредете шайби маслинки. Върнете тавичката във фурната и я изключете.От топлината кашкавала ще се разтопи. Извадете баницата посредством краищата на хартията за печене и я преместете върху поднос.После леко измъкнте хартията изпод нея. Изчакайте леко да се охлади,за да се постегнат разтопените сирена и сервирайте леко топла.

Мая Матева

Share
Published by
Мая Матева

Recent Posts

Гунди – една искра, хранеща духа, носеща надежда

Днес Георги Аспарухов щеше да навърши 81 години...

15 минути ago

Гунди – една искра, хранеща духа, носеща надежда

Днес Георги Аспарухов щеше да навърши 81 години...

33 минути ago

Великденската трапеза по-евтина, череши над 20 лв./кг е безумие

Родните агнета ще останат непродадени...

39 минути ago

Скали се срутиха в Кресненското дефиле

Движението бе затруднено за няколко часа...

55 минути ago

Още един български баскетболист изгоря за залози

Мартин Стефанов отнесе една година наказание...

2 часа ago
image0 (9K)