(BO) В Благоевград ще бъде извършен анализ на източниците на замърсяване на въздуха

BOBSTH 17:37:31 26-07-2021
IS1736BO.023
Благоевград – въздух – среща

В Благоевград ще бъде извършен анализ на източниците на замърсяване на въздуха

image0 (9K)

Благоевград, 26 юли /Десислава Велкова, БТА/
В Благоевград ще бъде извършен анализ на източниците на замърсяване на въздуха, съобщиха от пресцентъра на общината. Това е една от задачите, поставени днес на среща между кмета на Благоевград Илко Стоянов, главният еколог на общината Диана Стефанова и представители на Инициативен комитет „Благоевград диша“. В разговорите е участвал и ръководителят на кампанията „Чист въздух“ към сдружение „За Земята“ Румяна Боянова.
По време на срещата представители на инициативния комитет „Благоевград диша“ са показали данни, според които среднодневната норма за фини прахови частици (ФИН10) за Благоевград е превишена 48 пъти за 2020 година, при допустимо превишаване максимум 35 пъти на година, без големи индустриални предприятия в града. От комитета са посочили, че замърсяването идва главно от стари автомобили, горене на боклуци, строителни дейности и неасфалтирани улици.
На срещата са обсъдени основни въпроси, а сред начертаните задачи са създаване на Програмен съвет за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух, ще се преработи и Планът за интегрирано управление на община Благоевград. От общинския пресцентър посочват, че предстои разработването на нова транспортна схема в града, която да стимулира ползването на обществен транспорт, велосипеди и придвижването пеш. С това се очаква да се намали струпването на автомобили в централната градска част, в зелените площи и по тротоарите.

/ИС/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!