НАЙ-НОВИ:

(BO) В страната през последните години се появи „апетит“ за четене и писане на детска литература

  • Arhiv
  • 11.06.2021
  • БТА
  • Коментарите са изключени за (BO) В страната през последните години се появи „апетит“ за четене и писане на детска литература

BOBSTH 14:33:01 11-06-2021
MH1432BO.054
Сливен – Фестивал на детската книга – награда „Константин Константинов“

В страната през последните години
се появи „апетит“ за четене и писане на детска литература

Сливен, 11 юни /Велина Василева, БТА/
В страната през последните години се появи „апетит“ за четене и писане на детска литература. Това каза на пресконференция днес в Сливен Радостина Николова, собственик на издателство „Мармот“, което е носител на националната награда „Константин Константинов“ в категория „Издателство“. Според Николова, която е и писател на детски книги, това, че децата не четат, е мит, а те жадуват за добра детска литература. Тя бе категорична, че българската литература е доста добра и се гордее с това, че успяват да превъзпитат читателския вкус на хората, който дълги години е бил скептичен към родни произведения.
Николова отбеляза, че през миналата година, в период на криза и пандемия, са били издадени много български автори. Тогава е бил отчетен и ръст в онлайн продажбите. „Много вярвам, че има път за българската детска литература и навън“, каза издателят, като допълни, че сред приоритетите й е разпространението на българската детска литература и в чужбина.
Когато седна да пиша, излиза само детска литература, каза Иван Раденков, носител на наградата в категория „Автор“ за книгата си „Велосипедисти край езерото Папийон“. Той сподели, че се радва, че е запазил детското в себе си, като смята, че това вероятно е начин да достигне до тях. Раденков получи и наградата на детското жури на Фестивала. Много от книгите му имат видео и аудио, други са съпроводени с уеб сайт, с игри и др.
Художникът Сотир Гелев, носител на наградата в категория „Илюстратор“ за книгата „Приспивни песни за феи и чудовища“, на която е и автор, сподели, че и когато пише, и когато рисува, го прави така, че е насочено към децата.
Наградите „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване са учредени от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен, Министерство на културата, Национален център за книгата към МК и Община Сливен и се връчват ежегодни в рамките на Националния фестивал на детската книга.
/МХ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови