(BO) Габровци ще могат да видят седем филма от селекцията на „София Филм Фест“

BOBSTH 15:59:02 20-06-2021
GI1558BO.006
Габрово – киноизкуство – филми – предстоящо

Габровци ще могат да видят седем филма от селекцията на „София Филм Фест“

Габрово, 20 юни /Жанет Михова, БТА/
От 24 до 26 юни габровци ще могат да видят в градската зала „Възраждане“ седем филма от селекцията на „София Филм Фест“. Партньорството между общината и софийския филмов фестивал е традиционно и продължава 12 години. Това съобщиха от общината.
Сред седемте филма има и два български, цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е на стойност 19,60 лева.
На 24 юни в 18,00 часа е прожекцията на пълнометражния дебют на Павел Г. Веснаков – „Уроци по немски“. Филмът е получил международно признание в края на 2020 година, а световната му премиера е била на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов е бил удостоен с наградата за най-добър актьор. Представители на екипа, създал дебютния филм на Павел Г. Веснаков, ще се срещнат с публиката в Габрово и ще разговарят след края на прожекцията.
Същия ден от 20,30 часа е прожекцията на новия филм на Агнешка Холанд – „Шарлатан“. Историята, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години, проследява съдбата на човек, надарен с необикновени възможности.
През втория фестивален ден – 25 юни от 18,00 часа е прожекцията на филма „Туве“ /Зайда Бергрот/. Филмът разказва част от историята на художничката Туве Янсон, създателка на прочутите и обичани в цял свят муминтроли. Прожекциите продължават в 20,15 часа с една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година – „Още по едно“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изпълнението на Мадс Микелсен в една от главните роли, е получил „Оскар“ за най-добър международен филм и четири награди на Европейската филмова академия.
По време на третия фестивален ден – 26 юни, ще има традиционен киномаратон. В 11,00 часа започва анимационна продукция, дело на френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. „Пътешествието на принца“ е дублиран на български език и е подходящ не само за деца, а и за възрастни. В 18,00 часа ще бъде прожектиран един от най-успешните български филми в последните години – „Сестра“, втори пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Авторите на филма – Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров, ще се срещнат с публиката в Габрово за разговор след края на прожекцията.
Програмата на тридневния киномаратон ще завърши с прожекция на филма „Мартин Идън“, първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната книга на Джек Лондон. Световната премиера на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за наградата „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

/ГИ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!