НАЙ-НОВИ:

(BO) Добиви от над 700 кг от декар пшеница очакват земеделците в област Разград

  • Arhiv
  • 11.06.2021
  • БТА
  • Коментарите са изключени за (BO) Добиви от над 700 кг от декар пшеница очакват земеделците в област Разград

BOBSTH 14:51:31 11-06-2021
IS1450BO.003
Разград – пшеница – открит ден

Добиви от над 700 кг от декар пшеница очакват земеделците в област Разград

Разград, 11 юни /Садет Кърова, БТА/
Добиви между 700 и 900 кг от декар пшеница очакват земеделците в област Разград. Това прогнозира един от големите зърнопроизводители в Лудогорието Стефан Пенев. Той посочи, че посевите с житни култури се развиват много добре. Очакванията на Пенев са реколтата да се реализира на добра цена. Според него средната ще е в порядъка от 400 до 420 лева на тон.
Днес за 29-та поредна година агробизнесменът организира традиционния открит Ден на пшеницата. Събитието беше уважено от земеделски производители, агроспециалисти, партньори и клиенти от цялата страна. На опитното си поле в Лознишко Стефан Пенев запозна колегите си с над 55-те сорта пшеница, ечемик и тритикале българска и чуждестранна селекция. Той обърна внимание на факта, че в всяка година се предлагат все по-разнообразни сортове пшеница и ечемик, с добър потенциал като добив и качество на зърното. За добро или не обаче преобладава чуждата селекция, като тази тенденция се изразява още по-ярко, коментира Пенев.
Той обяви, че има намерение през есента да организира и Ден на царевицата, защото по думите му тази култура все повече се налага в земеделското производство. Предвижда да излезе и с предложение към земеделските производители в Разградска област да се обединят и да направят аграрен календар. Идеята ми е в него да бъдат включени мероприятия, свързани със земеделието, организиране на тематични дни на отделните култури, събития, на които да се обменят добри идеи, практики и иновации, допълни Стефан Пенев.

/ИС/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

-->
Най-нови