НАЙ-НОВИ:

(BO) Игуменът на Зографския манастир подари на кмета на Сливен „История славянобългарская“

BOBSTH 18:40:01 22-06-2021
MM1839BO.027
Сливен – игумен – посещение

Игуменът на Зографския манастир подари на кмета на Сливен „История славянобългарская“

Сливен, 22 юни /Велина Василева, БТА/
Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий – игумен на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Света гора, Атон, подари на кмета на Сливен Стефан Радев „История славянобългарская“ – критично издание с превод и коментар. Това съобщиха от пресцентъра на община Сливен. Двамата са се срещнали по време на храмовия празник на сливенското село Крушаре, където е била отбелязана 110-та годишнина от създаването на църквата „Света Троица“.
Книгата включва факсимилно издание на Зографската чернова от 1762 година на „История славянобългарская“. Издава я Зографска света обител „Света Гора Атон“, от поредицата Библиотека „Към изворите“, където се публикуват изворни текстове от манастирския архив, както и стойностни трудове върху родната и общобалканска история, основана на изворов материал.
Негово Високопреподобие е подарил на църквата в Крушаре копие на чудотворната икона на Св. Великомъченик, Победоносен и Чудотворец Георги, на девическия манастир „Рождество Богородично“ в село Кабиле – копие на Чудотворната Зографска икона на Пресвета Богородица, наричана „Акатистна“.

/ММ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon