НАЙ-НОВИ:

(BO) НАО „Рожен“ доставя нов модерен телескоп, запазва лидерската си позиция като астрономически център в региона

BOBSTH 17:59:02 22-06-2021
RM1758BO.031
Смолян – Роженска обсерватория – нов телескоп

НАО „Рожен“ доставя нов модерен телескоп, запазва лидерската си позиция като астрономически център в региона

Смолян, 22 юни /Христина Георгиева, БТА/
Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ доставя нов модерен 1.5-метров телескоп, произведен в Австрия. С новия телескоп Роженската обсерватория ще бъде лидер като астрономически център в региона, според Дитмар Вайнцингер, главен мениджър продажби във фирмата производител „ASA Astrosysteme GmbH“. Той посети днес НАО „Рожен“, за да се запознае с Обсерваторията и площадката, на която ще се монтира телескопът. Според астрономи от НАО „Рожен“, с телескопа от най-ново поколение, прибавен към по-стария 2-метров телескоп, Обсерваторията запазва лидерската си позиция в региона.
При посещението на Вайнцингер се обсъдени детайли и условия, свързани с изграждането на фундаментите на кулата, в която ще се разположи телескопът. От НАО са предложили на австрийската компания да бъде ангажирана българска фирма изпълнител за площадката.
„Това е един от големите телескопи, които доставяме в Европа. Горди сме да можем да доставим 1.5-метров телескоп за Рожен“, заяви пред БТА Дитмар Вайнцингер. Австрийската компания изгражда телескопи по целия свят. Според Вайнцингер този телескоп позволява управление чрез дистанционна връзка, като студенти и научни работници ще имат възможност да извършват наблюдения с него от всяка точка по света. Разполага с изключително прецизна според него компютърна система за насочване на телескопа, без отклонение и без необходимост от допълнителна корекция. Телескопът ще бъде с 3 огледала, а 1.5 метра е размерът на основното.
Доставката на новия телескоп за Рожен е по проект на стойност 3.5 млн. лв., финансиран по Европейската пътна карта 2020, уточни Никола Петров, директор на НАО „Рожен“. По негова прогноза се очаква в края на лятото да започне строителство на фундамента на кулата, а през 2022 г. да бъдат възможни първите наблюдения и изследвания с телескопа.
От Обсерваторията допълват, че след издигането на фундамента, следва строителство на наблюдателна кула с купол с диаметър 8 м и височина 6 м, в която ще се монтира изцяло роботизираният и дистанционно управляем телескоп. Автоматизирана метеорологична станция към телескопа ще следи за силата и посоката на вятъра, за относителната влажност на въздуха и за евентуално заоблачаване, обясняват от НАО. Умният управляващ софтуер ще затваря телескопа и купола в случай на метеорологична опасност за оптичната система и електрониката.
Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари, посочват от НАО „Рожен“.

/РУМ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon