НАЙ-НОВИ:

(BO) Община „Родопи“ поиска съдействие от президента Румен Радев за решаване на проблема с водата в село Брестовица

  • Arhiv
  • 11.06.2021
  • БТА
  • Коментарите са изключени за (BO) Община „Родопи“ поиска съдействие от президента Румен Радев за решаване на проблема с водата в село Брестовица

BOBSTH 14:47:01 11-06-2021
GI1446BO.001
Брестовица – вода

Община „Родопи“ поиска съдействие от президента Румен Радев за решаване на проблема с водата в село Брестовица

Брестовица, 11 юни /Дима Шопова, БТА/
С писмо до президента на България Румен Радев, кметът на пловдивската община „Родопи“ Павел Михайлов поиска съдействие за решаване на проблема с питейната вода в село Брестовица. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
Молбата на Михайлов е за осигуряване на средства за подмяна на компрометираната водопреносна мрежа и съоръжения на селото. Очакванията са държавата да отпусне малко над 20 милиона лева за тази дейност, а общината се ангажира с оказване на пълно съдействие на проектантския и строителните екипи по време на изпълнение на обекта.
За намеренията на община „Родопи“ Михайлов е информирал областния управител на Пловдив Ангел Стоев. На срещата са присъствали и представители на Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“, които са запознали ръководството на областта с бедственото положение, в което се намират 5 200 души повече от година.
Проблемът със замърсената с манган вода в Брестовица е най-големият в цялата община и ние сме изключително загрижени за здравето на хората, е казал кметът на общината. Той обяснил, че със ситуацията са запознати всички свързани институции – с ВиК холдинга и дружеството в Пловдив, с бившия областен управител, уведомени са и МРРБ и омбудсманът.
Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години, но от началото на миналата се е задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят експертите. По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева.
От своя страна областният управител Ангел Стоев се е ангажирал да задължи РЗИ- Пловдив да публикува в сайта си актуалните данни за показателите на питейната вода в Брестовица. Да има проблем с питейната вода е недопустимо за 21 век, категоричен е бил Стоев.

/ГИ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

-->
Най-нови