(BO) Президентът Румен Радев отличи тази вечер Варненския театър с плакет „Св.св. Кирил и Методий“

BOBSTH 21:55:01 16-07-2021
PP2153BO.036
Варна – театър – президент

Президентът Румен Радев отличи тази вечер Варненския театър
с плакет „Св.св. Кирил и Методий“

Варна, 16 юли /Мила Едрева, БТА/
Президентът Румен Радев отличи тази вечер Варненския театър с почетния плакет „Св.св. Кирил и Методий“. Поводът е вековният юбилей на културната институция.
Веднага след Освобождението Варна се превръща във водещ търговски, икономически и образователен център, но предшествениците са разбрали, че това не е достатъчно, че трябва още нещо, и това е спояващият елемент във всяко общество – културата, посочи президентът. По думите му, тези прогресивни българи, създали с много любов театъра, са вложили в него такава енергия и морални темели, че той се разгръща във времето, за да стане това, което е днес. Това е не само повод за гордост от славната история, а и огромно задължение към нас, съвременниците, допълни Радев. Той изрази и уважението си към свободния дух на творците, отговорната им гражданска позиция и смелостта им да я изразяват, с което печелят признанието и доверието на обществото. Театърът, операта, филхармонията са моралните устои на нашето общество и в тях работят прекрасни хора, посочи президентът.
На творците от крайморския град той пожела все така достойно да градят моралните устои на обществото и българската култура с прекрасния морски привкус на свобода и безбрежност, който винаги витае във Варна.

/ПП/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!