НАЙ-НОВИ:

(BO) Шопски празник под мотото „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията!“ ще има в Елин Пелин от 21 до 27 юни

BOBSTH 20:01:01 19-06-2021
IS2000BO.018
Елин Пелин – празници – шопи

Шопски празник под мотото „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията!“ ще има в Елин Пелин от 21 до 27 юни

София, 19 юни /Ирина Симеонова, БТА/
Шопски празник 2021 под мотото „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията!“ се организира в община Елин Пелин от 21 до 27 юни. Това съобщиха от Общината.
Всеки от дните на Шопския празник включва тематични събития, които привличат интереса на хората от околността и от столицата, запознават ги с характерни местни обичаи и особености и дават възможност за изява на таланти.
Община Елин Пелин в партньорство с побратимената сръбска община Лесковац и чрез трансграничния проект „Магия на синергиите“, ще представи в дните на праника сръбски специалитети, отбелязват още от местната управа.
Елинпелинският край е запазено средище на шопската идентичност и традиция. Жителите му са силни духом, обичат местните си песни, музика, хора, обичаи. Пословични са с тяхното трудолюбие, упоритост, дори инат, хитроумие, но и с усета им за красота, която личи в песните, буйните хора и носиите, посочват организаторите на празника.
Ние, шопите, и до днес свидно пазим завета на писателя Елин Пелин, чието име с гордост носи нашия град „Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“, посочват от местната община и допълват, че елинпелинчани отбелязват с гордост Шопските празници вече над 50 години.

/ИС/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon